Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Sluiting Jumbo Mariahout

'We doen dit echt niet voor de lol'

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Joost Duppen

Slapeloze nachten heeft hij ervan gehad. De beslissing om de Jumbo-supermarkt in Mariahout te sluiten, bezorgde eigenaar Albert van den Bogaard de afgelopen tijd flinke kopzorgen.

Laarbeek - Van den Bogaard runt met zijn vrouw en twee zonen de drie Laarbeekse Jumbo-filialen in Beek en Donk, Lieshout en Mariahout. De buurtsuper van familie Van den Bogaard werd in 1993 omgedoopt tot een Jumbo supermarkt. Al ruim 80 jaar verzorgt de familie Van den Bogaard een boodschappenwinkel in Mariahout. Begonnen op het Ginderdoor, nu alweer jarenlang op de plek waar nu de kleinste Jumbo-supermarkt van Nederland zit. Dit laatste is volgens Van den Bogaard ook een van de belangrijkste redenen dat de supermarkt gaat sluiten: “We merken dat klanten vooral op zoek zijn naar een groot assortiment en dat hebben we niet in Mariahout. Veel mensen gingen al naar de Jumbo in Lieshout of Beek en Donk. De winsten van die supermarkten hebben we jarenlang moeten gebruiken om die in Mariahout open te houden." 

De beslissing om de winkel te sluiten, daar is zeker wel enige tijd overheen gegaan, maar een verrassing is het volgens Albert niet. "Ik loop hier al jaren mee rond. We weten ook al jaren dat dit punt een keer ging komen. Wat dat betreft een logisch besluit. Maar wij weten ook echt wel wat voor aderlating dit voor het dorp is. We doen dit echt niet voor de lol, we wonen zelf ook allemaal in Mariahout. We weten dat het op den duur gevolgen kan hebben voor deze kleine kern. Wordt het dorp nu minder attractief voor mensen om te wonen? Ik hoop het niet."

De afgelopen corona-periode en dat enkele maanden zijn winkel moeilijker bereikbaar was hebben het hele proces versneld. "We hebben veel klanten uit Zijtaart en Nijnsel, die we echt niet meer terug zien." Ook het feit dat de winkel verouderd is en dat er geïnvesteerd moest worden, woog mee in de beslissing om te sluiten. "Een supermarkt moet je om de zoveel jaar opknappen om het fris te houden voor de klanten. Jarenlang hebben we dit betaald vanuit Lieshout. Als gezin hebben we gezegd dat we dat nu niet meer gingen doen. We hopen dit in de toekomst in Lieshout te doen."

De afgelopen week ontving Albert veel appjes van mensen. "Dat doet me echt goed, mensen toonden begrip dat het echt wel een moeilijke beslissing zal zijn geweest. Maar dat ze het begrepen." Wie denkt dat met het sluiten van de winkel, de betrokkenheid bij Mariahout ook weg is bij Albert, die heeft het mis. "We zijn echt maatschappelijk betrokken en denken zeker mee over hoe we Mariahout wel op de kaart kunnen zetten." Albert ziet graag dat in het pand waar nu de Jumbo zit, een mooie invulling komt. "Een friettent, lunchroom, eettentje met terras. Mooie concepten hoor ik graag, we vragen bewust geen hoge huur. We willen in Mariahout iets neerzetten. 

Er blijven twee grote Jumbo’s in Laarbeek in handen van de familie Van den Bogaard. Het personeel dat werkzaam is in Mariahout kan in deze filialen aan de slag blijven. "Daar ben ik vooral blij om. Dat was voor ons heel belangrijk, dat we werk hadden voor het personeel. Daardoor kunnen we met opgeheven hoofd verder."