Afbeelding

Een inkijkje bij de brandweer: ‘Dit was de mooiste dag ooit’

Algemeen

Aarle-Rixtel - Bibliotheek De Lage Beemden heeft de Kinderboekenweek 2021 afgesloten met een KennisFabriek over de brandweer. Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is ‘Worden wat je wil’. Vraag kinderen wat ze later willen worden en velen zullen antwoorden met ‘brandweerman!’. En dat was de hoofdpersoon in deze KennisFabriek. Brandweerman Thomas van de vrijwillige brandweer uit Aarle-Rixtel nam de deelnemers mee in de wereld van de brandweer. 

Thomas begon zijn verhaal bij het jongerencentrum Cendra, gelegen naast de brandweerkazerne. Wat heeft een brandweerman allemaal nodig? Wat voor kleding heeft hij aan? Thomas beantwoordde alle vragen aan de hand van filmpjes en attributen. Door ook vragen aan de kinderen te stellen werden zij zelf ook erg betrokken bij het hele verhaal. Natuurlijk mochten de kinderen zelf ook vragen stellen. En dat deden ze.

Samen met vijf brandweerlieden gingen de kinderen ook zelf aan het werk. IJzer knippen met een speciale tang, spuiten met de brandweerslang, de uitrusting van de brandweer passen, inclusief schoenen, helm en luchtfles, en meerijden met de grote brandweerauto. Dingen die kinderen normaal niet dagelijks doen, mochten nu allemaal. Het resultaat: blije gezichten, grote ogen en heel veel plezier. Het commentaar van één van de kinderen zegt genoeg: “Dit was de mooiste dag ooit.” Het laatste kwartier waren ook de ouders uitgenodigd om te kijken en genieten.

De bibliotheek is altijd op zoek naar boeiende en interessante verhalen. Ben/ken jij iemand die een interactieve en interessante lezing kan verzorgen voor kinderen. Neem dan via de mail contact op met Angelique Biemans via angeliquebiemans@bibliotheekdlb.nl.