Jonge katjes

Syriërs moeten altijd even wennen als ze zien hoe wij met huisdieren omgaan. Dat sommige mensen praten tegen hun hond bijvoorbeeld, dat begrijpen ze totaal niet. Een hond komt vanwege de hygiëne niet in huis, die wordt puur gehouden ter bescherming. Ik was dus best verrast toen de dochter van het gezin me trots haar nieuwe kat liet zien. Echt een leuk beestje. Ik hoopte alleen dat de buren in de woonwijk dat ook zouden vinden.

Al snel bleek de kat zwanger. Niet veel later kreeg ik een foto toegestuurd met zes vertederende kittens. Na de zes weken die er voor staan, bleek dat er al vier toegezegd waren aan vrienden en familie. Maar ja, die andere twee? Met drie maanden werd het ze echt te veel. Kon ik ze heel misschien op Marktplaats zetten?

Reacties genoeg. Met een enthousiaste Dennis had ik al snel een afspraak. Toch kwam hij niet opdagen. Hetzelfde gold voor ene Suus die niet kon wachten. We wachten nog steeds op Suus. Hetzelfde gold voor Stannie K. Iedere keer verwijderde ik de advertentie om deze toch maar weer opnieuw te plaatsen omdat de gretige kopers uiteindelijk toch niet op kwamen dagen.

De beestjes waren bijna vier maanden toen het uiteindelijk lukte. Dat was maar goed ook, want ik was er een beetje klaar mee. Toen ik een week daarna langskwam voor hulp bij een brief, nam vader de kat op schoot. ‘Och nee’ riep ik. Ze was weer zwanger. ‘Nu regelen jullie het zelf maar’ zei ik schertsend. Om ze meteen te adviseren om nu in totaal zoveel geld te vragen dat moeder gesteriliseerd kon worden. De sterilisatie is er nooit gekomen, wel een nieuw thuis voor moeder poes.

Ook de kittens vonden een thuis. Ik hoorde dat er eentje naar de oma was van twee Syrische meisjes. Hun vader belde mij niet veel later of ik misschien aan een jong katje kon komen voor zijn dochtertjes. Die waren helemaal verliefd op het nieuwe huisdier van oma. Ik voorzag opnieuw gedoe en heb alle nadelen opgesomd; dat uiteindelijk bijna altijd de ouders toch voor het beestje moeten zorgen, dat een kattenbak in huis niet altijd gezellig is. Net zo min als de haren. En dat hun buren er waarschijnlijk niet blij mee zouden zijn. Mochten ze toch nog persé willen dan zou ik voor ze kijken. Het was niet meer nodig.