Begroting 2022 - Heeft college toch geluisterd?

Begroting 2022 - Heeft college toch geluisterd?

Als PNL zijn wij verheugd met de gepresenteerde begroting 2022. Vanwege de positieve cijfers en de bijstelling van de ozb-stijging. In juli wilde nog niemand weten van een minder hoge ozb-stijging. Klaarblijkelijk is er drie maanden geleden toch goed geluisterd naar ons voorstel. Wij wilden de ozb in 2022 niet verhogen en in 2023 t/m 2025 met alleen de inflatiecorrectie. De komende vier jaar wordt nu alsnog alleen de inflatiecorrectie toegepast. De verantwoordelijk wethouder zegt dat de verlaging van de ozb-stijging te danken is aan een verantwoord financieel beleid in de afgelopen jaren. Opvallend is dat dit beleid in juli ook al bekend was. Wij gaan ervan uit dat deze positieve wending te danken is aan de constructieve houding die wij als oppositiepartij continu hebben. Constructief, omdat dit het beste is voor Laarbeek. Dat blijven we daarom doen.

Bestemmingsplan Artex
De fout in het bestemmingsplan 2015, t.a.v. van de milieucategorie waaronder Artex in Aarle-Rixtel moet werken, is door de gemeenteraad hersteld. Op voordracht van PNL is tevens een gezamenlijke motie aangenomen die het college o.a. opdraagtDie metingen te laten verrichten die nodig zijn om precies te weten wat Artex uitstoot en deze bevindingen openbaar beschikbaar te maken, de werkwijze m.b.t. het onderzoek vooraf met de omwonenden te bespreken en realistische suggesties van de omwonenden hierbij mee te nemen, te handhaven op alle overtredingen die geconstateerd worden, ervoor te zorgen dat indieners van klachten, voor zover dat al niet het geval is, op een juiste en adequate manier terugkoppeling krijgen over wat er met hun klachten gebeurt, en erop toe te zien dat Artex, binnen de ruimte die de huidige vergunning en wetgeving biedt, haar getoonde bereidheid nakomt om aanvullende (al dan niet technische) maatregelen te treffen die de ervaren overlast, en dan met name de uitstoot, sterk reduceert of zelfs helemaal wegneemt.

PNL-motie ‘vlechtheggen’
Om de biodiversiteit helpen te verbeteren is een PNL-motie aangenomen voor het toepassen van vlechtheggen. De biodiversiteit in Nederland, afgemeten aan kwaliteit en kwantiteit van natuur, is afgenomen tot 15% van de oorspronkelijke situatie. Afgesproken is dat de gemeente het voortouw neemt organisaties en anderen op te roepen om hiermee aan de slag te gaan.

Vergaderstructuur
Na de gemeenteraadsverkiezingen 2022 start Laarbeek met een nieuwe vergaderstructuur. Met een beeldvormende, oordeelsvormende en besluitvormende vergadering wordt meer inbreng vanuit de inwoners mogelijk. Hiermee gaat een PNL-verkiezingsitem uit 2018 in vervulling.

Fractie PNL