Afbeelding
Foto:

Artex: Meten en handhaven

Artex: Meten en handhaven

Soms heb je van die avonden, dan breek je bijna je hoofd ergens over. Afgelopen donderdagavond was zo’n avond. Aan de orde was het bestemmingsplan van Artex. Het verstand zegt: we hebben in 2015 een administratieve fout gemaakt, die hersteld zou moeten worden. En anderzijds spelen de emoties en belangen van de inwoners die flink wat overlast ervaren. Het is voor ons als fractie een uitdaging om hierin de juiste weg te kiezen.

Wat is er aan de hand? Hoewel alle onderzoeken van de GGD en het RIVM tot nu toe laten zien dat in de uitstoot van Artex geen gevaarlijke stoffen zijn aangetoond, ervaren de inwoners geuroverlast én maken zij zich zorgen. Voor ons al De Werkgroep, mag er geen enkele twijfel zijn. In de motie die alle partijen gezamenlijk hebben opgesteld, gaven we het college de opdracht om de onderzoeken nog verder te intensiveren. Als De Werkgroep vinden wij het daarbij enorm belangrijk dat deze onderzoeken in samenspraak met de inwoners opgesteld worden. Omwonenden moeten kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden als het gaat om aanpak, tijdstip en inhoud van de metingen, zoals bijvoorbeeld onaangekondigde en continue metingen. Alleen in dergelijk overleg zullen de resultaten van het onderzoek draagvlak vinden en is er een kans dat de zorgen verminderen. 

We hebben de wethouder expliciet gevraagd of het gewijzigde bestemmingsplan het recht geeft om uit te breiden. Dat is niet het geval. Artex heeft niet opeens uitbreidingsrechten. Dat was voor ons een belangrijk punt. Stel dat men verandering wenst, dient men de gebruikelijke aanvraagprocedures te doorlopen die dan getoetst worden aan de milieuvergunning van 2010, die zelfs strenger is dan de huidige vergunningen! Wij willen waarborgen dat er zich naar de toekomst geen ongewenste ontwikkelingen plaatsvinden. In een bevlogen en kwetsbaar pleidooi beschreven enkele omwonenden in de vergadering hun persoonlijke ervaringen. We hebben daarbij Artex enorm gemist als toehoorder in de raadszaal. Dat verbaast ons zeer.

We hebben als partij, net als veel raadsleden, enorm geworsteld met deze kwestie. Wat is wijsheid? We hebben gesproken met de mensen uit de wijk. We hebben de zorgen gevoeld. Het ging deze avond veel minder om ‘wie spreekt hier nu de waarheid’. Het ging veel meer over ‘wat is er nu precies aan de hand en hoe gaan we hier verstandig mee om’. Wat ons betreft: Meten. Meten. Meten.. en waar nodig handhaven!

Rick van Bree, Jos Gruijters, René van Heugten, Nicole Otten
Fractie De Werkgroep