Viering 50 en 60-jarige bruiloften

Ik kwam van de week een aantal senioren tegen en ook sprak ik 'onze' dames van de Kledingbank. Zij vroegen me om eens een keer iets te schrijven over de viering van de 50 en 60-jarige bruiloften die jaarlijks door de gemeente Laarbeek worden gevierd.

In elke kern van Laarbeek, afgelopen jaar dacht ik in Lieshout en Aarle-Rixtel, worden de stellen die in dat jaar 50 en 60 getrouwd zijn uitgenodigd om dit gezamenlijk te vieren. Dit gebeurt al een hele tijd en een tijdje geleden ben ik zelf, omdat ik huwelijken afsluit, ook te gast geweest bij deze viering.

Het is eigenlijk een vrij simpel feest; je begint met koffie of thee met iets lekkers, de burgemeester heet iedereen welkom en doet dit met een bijzondere speech gericht op dat jaar en uiteraard op de bruidsparen. Daarna komt coryfee Wim Daniels uit Aarle-Rixtel nog om de bruidsparen op zijn unieke wijze toe te spreken. Er wordt nog wat gedronken, iedereen krijgt een boek van Wim en gaat daarna weer met een voldaan gevoel naar huis. Al jaren, met uitzondering van vorig jaar (het coronajaar), dezelfde methodiek met dezelfde sprekers in dezelfde stijl.

Ieder jaar weer hoor ik heel veel mensen die er zijn geweest hoe fijn en gezellig deze bijeenkomsten zijn, en gewoon het feit dat er aan mensen gedacht wordt, wordt als erg prettig ervaren. Het verhaal van Wim bevat elk jaar wat nieuwigheden, maar gaat toch vooral over zijn periode als jong manneke in Aarle-Rixtel en hoe goed en mooi die ouwe tijd toch wel was. Omdat Wim zijn verhaal altijd heel interactief doet en ook de andere Laarbeekse dorpen hier bij betrekt wordt ook dit als bijzonder prettig ervaren en ook erg gewaardeerd.

Het enige wat ik er nog van wil en kan vertellen is dat ik hoop dat dit voor Laarbeek bewaard blijft en zal blijven bestaan. Ik ben nu dit jaar 40 jaar getrouwd, wat gaat de tijd toch vlug, en hoop dat ook wij dit feest nog mee mogen maken. Ik blijf het zeggen: geniet van het leven, want het duurt maar even. Chapeau aan de gemeente Laarbeek en aan alle mensen die dit feest organiseren.