Afbeelding
Foto:

Waar leggen we de rekening neer?

Waar leggen we de rekening neer?

Het nieuws dat we nu overal horen is dat het ene na het andere duurder wordt. Niet alleen voor burgers en bedrijven wordt alles duurder, ook voor onze gemeente Laarbeek zullen de prijzen gaan stijgen.

Daarbovenop ligt een kabinetsvoorstel om het geld voor gemeenten uit het zogenaamde gemeentefonds anders te verdelen. Daardoor zou onze gemeente te maken krijgen met dalende inkomsten uit het rijk. Niet een paar euro, maar ergens tussen de 25 en 50 euro per inwoner minder. Dit betekent in het ongunstigste geval zo een miljoen euro minder. Daar word je niet echt vrolijk van. We weten allemaal nog wel wat de gevolgen waren toen de gemeente, een paar jaar geleden, ongeveer één miljoen euro tekort kwam. 

De PvdA maakt zich op landelijk niveau hard voor investeringen in het gemeentefonds, want de lokale democratie staat dicht bij de mensen. De gemeenten moeten genoeg geld krijgen om hun taken uit te kunnen voeren. Als PvdA Laarbeek hopen we dan ook dat de kabinetsplannen nog bijgesteld worden. Want alleen dan blijft er genoeg geld over voor sociale voorzieningen, voor bijvoorbeeld wijkcentra en voor cultuur. 

Als het nieuwe college van burgemeester en wethouders in Laarbeek straks keuzes moet maken om de komende jaren de begroting sluitend te krijgen, dan moet er kritisch gekeken worden naar de effecten van bezuinigen voor alle inkomensgroepen. De PvdA heeft een duidelijke mening over bij wie de rekening moet worden gelegd. Voor ons geldt het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dit is waar de PvdA Laarbeek in het gemeentelijk beleid voor zal blijven staan. 

Vind je ook dat het beleid in Laarbeek een socialer karakter moet hebben, steun de PvdA dan bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden plaats in maart 2022. We hopen op jouw stem, zodat we een sterk sociaal geluid kunnen laten horen in de volgende raadsperiode. Beken kleur en laat je hart spreken. 

Dirk-Jan Gloudemans,
PvdA-commissielid Sociaal Domein