Deze kinderen gingen goed (en vooral eng) verkleed langs de deuren in Aarle-Rixtel
Deze kinderen gingen goed (en vooral eng) verkleed langs de deuren in Aarle-Rixtel Foto: Mark Barten

Halloween steeds populairder in Laarbeekse straten

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - Halloween wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Deze van oorsprong vooral Amerikaanse feestdag vindt jaarlijks plaats op 31 oktober. Afgelopen weekend werden er Halloweentochten gehouden in Aarle-Rixtel, Lieshout en Beek en Donk. Kinderen gingen verkleed langs de deuren (van deelnemende huizen) en belden aan of klopten op de deur. Als er open wordt gedaan, roepen ze ‘trick or treat’, waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. 

Een druilerige, regenachtige avond, een betere weerindicatie van het griezelfeest was er zaterdagavond eigenlijk niet te bedenken. Het is nog niet helemaal donker, maar toch zijn er al een handjevol groepen onderweg. Dennis van den Boomen en Janique Kandelaars lopen met hun twee jonge kinderen door de straat Hemelrijk. “Mijn kinderen waren ontzettend onder de indruk van de animatiefilm Coco, waarin Halloween ook een thema is. Die film beviel ze zo goed dat we hebben besloten om dit jaar voor het eerst mee te doen. Nou ja, de kinderen dan vooral, het is meer hun feestje”, vertelt Dennis. Hij merkt eveneens op dat het culturele aspect is komen overwaaien. “De Noord-Amerikaanse sfeer is wel goed te zien, en zeker niet alleen het gedeelte uit de Verenigde Staten. Mijn dochter is verkleed als een Mexicaans personage uit Coco. Ze draagt een pak dat te maken heeft met ‘De Dag van de Doden’, een belangrijke feestdag op 2 november in Mexico.”

Aaaahhhrle Rixtel
“Ik ben de geest van dit huis.” Met deze woorden maakt Perry Swinkels duidelijk dat Halloween ook goed gevierd wordt in Aarle-Rixtel. Zijn voortuin is versierd met stoffige spinnenwebben, ballonnen, pompoenen en allerlei andere griezelige voorwerpen. Zijn vriendin Judith van den Boogaard is één van de organisatoren van de Halloweentocht in Aarle-Rixtel en deze avond onderweg. Perry bewaakt het fort en geniet zichtbaar. “Ik vind het leuk om die kinderen zo enthousiast te zien, ondanks het slechte weer.” Hij doet al een kleine mogelijke onthulling voor volgend jaar. “Misschien dat er in 2022 een aantal plekken op Croy mee gaan doen. Dat zal het al helemaal spannend maken.”

Bang in Beek en Donk
Het is druk bij het huis van Tommy van Zoggel en Madelon Verboort aan de Anjerstraat in Beek en Donk. Tommy heet op de oprit de gasten welkom en leidt ze door naar de achtertuin. Voor een van de kindjes is de spanning te groot. Het mannetje loopt huilend terug naar buiten. Tommy en Madelon hebben veel werk gemaakt van het Halloweenfeest. “Het kostte zo’n zeven uur om alles in elkaar te zetten, maar dan heb je ook wat. Het thema is Frankenstein en dat moet zo eng mogelijk naar voren komen. Ik wist vooraf niet wat ik moest verwachten, maar de reacties zijn positief en de opkomst valt zeker niet tegen”, vertelt Tommy, terwijl Madelon de kinderen voorziet van een snoepje. Voordat ze deze krijgen moeten ze echter eerst in het monster van Frankenstein grabbelen. Een opdrachtkaartje komt tevoorschijn. ‘Loop als een mummy’. De kinderen hebben er plezier in en krijgen ook nog eens een lekker snoepje mee.

Halloween is niet een hype, maar wellicht wordt het straks wel echt onderdeel van de Nederlandse cultuur. Laarbeek blijft op dat gebied zeker niet achterwege, gezien het enthousiasme dit jaar. In Lieshout waren er ca. 25 adressen die deelnamen. In zowel Aarle-Rixtel als Beek en Donk waren er ca. 60 huizen te bezoeken.