Verpletterende tieten

Om te beginnen, ik ben een groot voorstander van preventief borstonderzoek en zie de noodzaak van mammografie. Maar na mijn eerste ervaring met dit fenomeen ben ik op z'n minst een beetje katterig.

Weken geleden viel hij in de bus, de oproep voor borstonderzoek, gepaard met keurige uitleg en vraag of ik een afspraak wilde inplannen. Weer een van de geneugten van ouder worden. Mijn ervaring met uitstrijkjes is positief; uitslagen gelukkig niet. Van borstonderzoek had ik weleens gehoord dat het best 'gedoe' is. 'Gedoe' voor een goede zaak is prima, vandaar dat ik regelmatig mijn benen spreid om daartussen wat weefsel weg te laten schrapen. Natuurlijk ben ik dan toch onzeker. Haren, luchtjes... het is letterlijk mijn schaamstreek.

Bij binnenkomst in de wagen zegt een vriendelijke vrouw dat ik me geen zorgen hoef te maken over horrorverhalen die er rond gaan. Horrorverhalen? Nooit gehoord, maar zonder verhalen voelt mijn ontblote bovenlijf al ongemakkelijk. Ik ben zenuwachtig en mijn borsten voelen al dagen gespannen; Zenuwen? Een laatste kledder menstruatie? Of toch kanker?

Als ze mijn borsten met alle vetkwabben tussen het apparaat prakt en me wordt opgedragen te ontspannen voel ik agressie. Ik weet dat het anders kan. Een collega van manlief was bezig met een apparaat waarbij je comfortabel op je buik kon liggen terwijl je borsten in een cup hingen waardoor het weefstel goed uitgelicht kon worden. Geen geplet en gehang in een pijnlijk apparaat.

Nadat ik het mobiele gebouw verlaat, gaat mijn fantasie met me op de loop. Ik bedenk hoe het zou zijn als penissen en balzakken preventief onderzocht moesten worden. Met duim en wijsvinger trekt een echografist de penis net te ver uit om het zaakje dan 'voorzichtig' over een glasplaat uit te spreiden. “Wees maar niet bang meneer” zegt ‘ie, terwijl hij met zijn wegwerphandschoentjes de compressieplaat keihard aandrukt, “het laatste stukje doe ik handmatig.”

Zo’n onderzoek gaat er nooit van komen. Nee, mannen mogen hun klokkenspel waarschijnlijk gewoon in een gat hangen, iets wat ze van nature al leuk vinden.

Met een grote lach fiets ik naar huis. Begrijp me niet verkeerd, mammografie is belangrijk en hoe oncomfortabel het ook is, aan het onderzoek ga je niet dood. Maar een iets vrouwvriendelijker apparaat zou ik het einde vinden.