Op het potje?

Lola is bijna drie jaar en al een tijdje probeerden haar ouders haar zindelijk te krijgen. Deze zomer zou het toch wel moeten lukken.

Tijdens de zomervakantie zegt Lola op een ochtend tegen haar moeder: ‘luier uit’. Mama was blij verrast, zij dacht dat Lola misschien nu zelf wel zindelijk wilde worden. Echter een paar minuten later komt Siem aangerend. ‘Mama, kom, Lola zit helemaal onder de poep’. Ze had letterlijk als een hondje haar behoefte gedaan onder de voortent.

Een paar weken later, op een vrijdag, kwam ze trots bij ons binnen, direct vertellend dat ze al drie keer op het toilet had gezeten. Om haar verder te bemoedigen vertelden wij, als ze bij ons de hele dag droog bleef en steeds naar de wc zou gaan, ze op het einde van de dag een cadeautje zou krijgen. Een uurtje later meldt ze zich al dat ze naar de wc moet. Vol goede hoop zet ik haar op de wc, want het potje wil ze niet. Nadat ze even is blijven zitten zonder productief resultaat, wil ze er van af. “Krijg ik nu een cadeautje?" vraagt ze hoopvol. ‘Nee Lola, je hebt niet geplast. Dat moet je eerst doen’. Helaas de hele dag lukte het niet meer en vroeg ze er ook niet meer naar.

Een tijdje geleden waren Siem en Lola een paar uurtjes bij ome Ruud en tante Tessa. Nadat ze daar al lekker hadden gespeeld namen zij ze mee naar het Pannenkoekenhuis. Van te voren hadden ze nog tegen elkaar gezegd om geen luiers te vergeten. Siem en Lola waren eerst lekker aan het spelen in het Pannenkoekhuis, wachtend op hun pannenkoek. Daar kwam Lola al aangehuppeld. “Lola, wat stinkt het hier, heb jij een scheetje gelaten?” vraagt tante Tessa. ‘Nee, ik heb gepoept’ zegt ze zonder gene. En daar zaten ze zonder luiers. Gelukkig waren de pannenkoeken er nog niet en kon tante Tessa als een speer met Lola terug naar huis om haar te verschonen. Lola lacht het weg en maakt er zich niet druk om.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder, maakt Lola er geen werk meer van en loopt ze dus nog steeds met luier. "En Lola", zei ik afgelopen week, "wat denk je ervan, wanneer ga jij naar de wc". Zonder na te denken antwoordt Lola: ‘zondag oma’. Conclusie: ik koop nog maar eens een pak luiers want dit gaat nog wel even duren.