Afbeelding
Foto:

Een gezond 2022

Een gezond 2022

Vorige week behandelde de gemeenteraad de programmabegroting van Laarbeek voor 2022. Volgens de titel van de begroting gaan we 'Gezond de toekomst in', want de cijfers zijn allemaal dikke plussen. Zelfs met de verlaging van de OZB-belasting naar 1,5%. Ook wordt er bijna een miljoen euro in de algemene reserve gestort. Financieel maken we dus weer goede tijden mee.

Maar de PvdA stelde de vraag: 'Betekent dit dat alle inwoners financieel gezond de toekomst ingaan?' Mensen met een uitkering en werkenden met een laag inkomen zullen door de hogere energieprijzen en het duurder worden van de boodschappen moeilijker rond kunnen komen. Met de winter voor de deur hebben we het college daarom opgeroepen om spoedig en adequaat hulp te bieden aan de 500 huishoudens die in Laarbeek in energiearmoede leven. Dit om te voorkomen dat zij nog dieper in de problemen raken. Met 1,5 miljoen positief mag dat toch geen probleem zijn. Samen met de fractie van DWG heeft de PvdA een motie ingediend voor extra geld en maatregelen om deze huishoudens te ondersteunen. 

We vinden het een goede ontwikkeling dat er in Laarbeek met de dorpshuizen en de bibliotheek huiskamers gecreëerd worden als sociale ontmoetingsplekken. De PvdA is wel geschrokken dat in die huiskamers slechts plaats is voor een 'uitgeklede' bibliotheek. Een versmalde uitleenfunctie, en een boekenwand met een informatiepunt. Wij vinden dat er in de huiskamers een bieb moet zijn met een uitgebreide collectie en een ruim dienstenaanbod. Daarom stelde de PvdA voor om de bezuiniging van €35.000 vanaf 2023 niet in te vullen. Het amendement dat we hierover indienden kreeg helaas geen steun. 

Ook op het gebied van mobiliteit en verkeersveiligheid hebben we nog wat op te lossen. Zo moet er snel een rotonde worden aangelegd bij de Deense Hoek, het geld is al beschikbaar. Voor een betere doorstroming bij de Beekse brug zijn we in gesprek met de PvdA in de provincie om te komen tot een oplossing die goed is voor Laarbeek. In de plannen voor de herinrichting van het Kerkplein in Aarle-Rixtel hebben we bij het college gepleit voor het waarborgen van de veiligheid van fietsers, voetgangers en schoolgaande kinderen. 

De PvdA Laarbeek kiest voor een verbonden samenleving waarin iedereen mee kan doen. Juist lokaal kan het eerlijk en fatsoenlijk. Wij wensen iedereen een gezond 2022, daarom werken wij aan een sociale, leefbare en veilige toekomst.