Geen fonds voor sociale huurwoningen

Geen fonds voor sociale huurwoningen

Een motie van PNL, om een zogenaamd herstructureringsfonds in te voeren, heeft tijdens de behandeling van de begroting 2022 geen steun gekregen. Het doel van het fonds is om, daar waar mogelijk en gewenst, de bouw van sociale huurwoningen mogelijk te maken. Nu worden dit soort broodnodige woningen nauwelijks gebouwd omdat het financieel onaantrekkelijk is. Verantwoordelijk wethouder Briels (DWG) ontraadde de motie echter, waar alle andere partijen in mee gingen. Volgens hem is er nu nog geld beschikbaar om hiervoor te gebruiken (zo’n €900.000, wat volgens ons niet genoeg is). Wij vinden dat de wethouder verder vooruit zou moeten kijken en, nu het kan, juist wel al geld zou moeten reserveren voor dit doel. Ermee beginnen wanneer het ‘potje’ leeg is vinden wij een beetje laat. Het idee voor een dergelijk fonds is niet nieuw en eerder al op tafel gekomen. Wij wilden het nu concreet maken. 

We hebben tijdens onze beschouwing op de begroting aangegeven blij te zijn dat er nu eindelijk vaart komt bij de herinrichting van het Kerkplein in Aarle-Rixtel en de aanpassing kruising Deense Hoek - Hoofdakker in Lieshout. Omtrent de invulling van de Heuvel in Lieshout wordt nu, zoals afgesproken, overleg gevoerd tussen alle betrokken partijen. Met wat daaruit komt zullen we ons beraden op ons standpunt. De zorgen om onze kleinste kern Mariahout nemen steeds grotere vormen aan. Hoe kan de leefbaarheid er worden gehandhaafd? Hier zal in overleg met alle partijen naar gekeken moeten worden. Een hele lastige opgave. 

Op initiatief van het CDA hebben deze partij en PNL tezamen succesvol een motie ingediend voor de aanpak van de bestrijding invasieve exoten. Dit zijn planten als b.v. de Japanse Duizendknoop en de Reuze Berenklauw. Dit soort onwenselijke planten verspreid zich snel en overwoekert inheemse plantensoorten. De motie zet het college aan tot het nemen van een aantal acties om iets aan dit probleem te doen.

PNL heeft ingestemd met de begroting 2022. Ook al zouden wij op sommige onderwerpen andere financiële keuzes maken. Gezien echter de positieve cijfers, was dat voor ons reden om toch in te stemmen.

Fractie PNL