Ontmoetingsplekken voor senioren

Na mijn eerdere verhalen over de huiskamers in de gemeenschapshuizen en de Dorpstuin in Beek en Donk nu een verhaal over 'andere' ontmoetingsplekken voor senioren.

Vroeger waren natuurlijk de kerk, maar zeker ook de bejaardenhuizen oude stijl de ontmoetingsplekken voor senioren. De kerk is duidelijk met het praatje vooraf aan de kerkdeur en het borreltje nadien in het café tegenover de kerk, maar dan praat je over heel wat jaren terug.

De bejaardenhuizen oude stijl waren de plaatsen waar jongere en oudere senioren bij elkaar kwamen en niet alleen zorg, maar ook allerlei activiteiten met elkaar deelden. Wat een zonde dat deze er niet meer zijn, vooral ontstaan door het scheiden van wonen en zorg, wat in mijn optiek alleen maar negatief is geweest voor de doelgroep ouderen.

Door het verdwijnen van de bejaardenhuizen en het scheiden van wonen en zorg zijn er de afgelopen jaren een groot aantal nieuwe accommodaties voor senioren gebouwd. Senioren betalen hier een bedrag voor de huur of kopen zelf het appartement; ze betalen een bedrag aan servicekosten en op afroep kan gebruik gemaakt worden van de inmiddels vele zorgorganisaties, die bijna allemaal medewerkers in dienst hebben, die met de auto rondrijden om thuis zorg af te leveren.

Het zou allemaal betaalbaarder moeten worden maar volgens mij is het alleen maar veel duurder geworden, maar dit terzijde.

Wat je nu ziet is dat de mensen die op gematigde oudere leeftijd in een locatie zijn gaan wonen en nu allemaal wat ouder worden, steeds meer behoefte hebben aan gezelligheid, gewoon samen koffie drinken of deelnemen aan een activiteit.

Fijn is dan om te zien dat medebewoners dit oppakken en dingen gaan organiseren. Een mooi voorbeeld is de Ontmoetingsruimte van de Waterpoort in Beek en Donk. Hier zijn Henk en Gerda en een heleboel mensen om hun heen begonnen met wandelen en bewegen. Je kon eten in de Ontmoetingsruimte en ook dat is weer opgepakt op de woensdagavond en zo ontstaan er steeds meer activiteiten. Ook komen er mensen van buiten op de activiteiten af. Het is er erg gezellig en het wordt alleen maar drukker.

Nu de zorg nog zelf gaan regelen, dan lijkt het warempel op de oude gezellige bejaardenhuis van vroeger…maar dat mag je natuurlijk niet zeggen.