Geef ons maar rozengeur

Geef ons maar rozengeur

Met de omgevingsvisie buitengebied 2021 is een plan gemaakt voor de uitdagingen in het buitengebied van de vier kernen. Uitdagingen die onder andere komen door de afname van agrarische bedrijven, de afname van biodiversiteit en klimaatproblemen. In de omgevingsvisie is het buitengebied opgedeeld in acht deelgebieden met eigen kenmerken en toekomstmogelijkheden.

De brede plattelandsbestemming zou dé oplossing moeten zijn voor de vrijkomende agrarische bedrijven. Zodat leegstaande panden bijvoorbeeld ingevuld kunnen worden als bed en breakfast of als zorgboerderij. Er wordt een stoplichtmodel gehanteerd voor wat er per gebied mogelijk is. PvdA Laarbeek is kritisch als het gaat om grootschalige veeteelt, die moet volgens ons op rood. Het aantal veehouderijen is flink afgenomen de laatste jaren, maar we zijn er nog niet. Twee van de acht deelgebieden zijn in de nieuwe visie als toekomstbestendig agrarisch ontwikkelgebied aangemerkt. We staan positief tegenover natuurinclusieve landbouw, maar intensieve veehouderij, willen wij dat in Laarbeek? Wij zijn als PvdA terughoudend als het gaat om nieuwe stallen en we vinden dat stoppen gestimuleerd moet worden. 

Voor een goede omgevingskwaliteit is het nodig dat de veestapel slinkt. Wij zien graag dat de gemeente boeren een kans geeft om daarin mee te gaan. Ook voor de volksgezondheid is dat gunstig. Want minder mestproductie betekent minder stikstof en ook minder stankoverlast. Wij willen dat de luchtkwaliteit verbetert, want het stinkt echt op sommige plekken in Laarbeek. Geef ons maar rozengeur. Maar andere bloemengeuren mogen ook. 

Laarbeek zou zich op de kaart kunnen zetten met een generatieoverstijgende visie die recht doet aan de ontwikkelingen en inzichten van deze tijd. Er wordt gesproken over de gulden middenweg. Agrarische bedrijven inperken waar het kan en ruimte bieden waar het (nog) kan. Waarom toont de gemeente niet meer ambitie richting een duurzaam woon- en leefklimaat? 

Linda Engels-Strijbosch,
PvdA-commissielid Ruimtelijk Domein