Natuur of een ‘Waterpoort’ in het Gulden Land

Natuur of een ‘Waterpoort’ in het Gulden Land

Het werd breed uitgemeten: 'veel geld beschikbaar voor natuurontwikkeling in het Gulden Land', maar helaas moeten we vaststellen dat met de plannen die er liggen van natuurontwikkeling geen sprake is. Erger nog; de plannen zijn een aantasting van wat er nu aan natuur aanwezig is. Deze kan nog wel wat verbeterd worden, daar niet van, maar dan niet in de vorm van een commerciële exploitatie zoals nu naar voren is geschoven.

Het is ook een beetje van de zotte dat in het kader van natuurontwikkeling niet de kennis van ecologen en natuurorganisaties een belangrijke stem hebben, maar dat, in het geval van Laarbeek, een vastgoedbeheerder voor de kar staat. Deze heeft, dat moge duidelijk zijn, een ander belang. Helaas is het zo dat dit niet alleen in Laarbeek speelt, want zo loopt ook Mari de Bijl tegen dezelfde materie aan in het Eindhovense. Ook voor hem staat het vast: natuur en commercie gaan hier niet samen. Elke euro die je daar dan aan uitgeeft spoel je in feite gewoon door het afvoerputje. Ook bij buurman Helmond staan de seinen bij organisaties als IVN en ecoloog M. vd Looverbosch op rood. Het is zelfs zo dat ook de ecoloog van het waterschap wordt gepasseerd om de commerciële doelstelling voorrang te verlenen.

Heel erg jammer is het, dat in een tijd dat we er alles aan moeten doen om te redden wat er nog te redden is aan natuur, en in het verlengde daarvan het klimaat, we nog steeds het geld verdienen prevaleren boven wat nu echt belangrijk is. Voor Laarbeek zou het mooi zijn als de 'wethouder Natuur' zich niet laat ondersneeuwen door de 'wethouder Recreatie' en samen met de natuurclubs de 'groenste gemeente' weer laat schitteren.

Henk Heesakkers,
Beek en Donk