Afbeelding

Naar Marokko voor genderongelijkheid

Algemeen

Laarbeek - Op verschillende locaties in Laarbeek verschenen deze maand inzamelpunten waar je schooltassen en menstruatieproducten kunt doneren. Studenten Kelly de Louw (19) uit Mariahout en Anouk van Kaathoven (26) uit Beek en Donk lanceerden deze punten vanuit een minor ‘Global Development Issues’ van hun opleiding. Met de ingezamelde producten willen ze jonge vrouwen in Tétouan, Marokko stimuleren om te gaan studeren en hen helpen in het dagelijks leven.

Het doel achter het project, genaamd For Tétouan Women, is de inwoners van Tétouan aan het denken zetten over genderongelijkheid. Voor een deel willen Kelly en Anouk dat bereiken met het uitdelen van schooltassen en menstruatieproducten aan jonge vrouwen om hen te motiveren om naar school te gaan. “Ik wil graag anderen helpen en motiveren”, vertelt Kelly. Verder gaan de meiden zelf les geven aan een universiteit in de stad. Ook daarmee willen ze aandacht vragen voor genderongelijkheid.

Inzamelpunten
De inzamelpunten bevinden zich bij Jumbo filialen Lieshout en Beek en Donk, basisschool Bernadette in Mariahout en Zorgboog de Ruijschenbergh in Gemert. Daarnaast staan Anouk en Kelly op 9 en 18 december in de MCD in Aarle-Rixtel om daar het project persoonlijk te vertegenwoordigen. Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen dan hun vragen stellen. “Zo krijgen mensen een beter beeld bij wie we zijn en wat we doen.’’ Naast het doneren van schooltassen en menstruatieproducten is het ook mogelijk om geld te doneren. “Gezien er door alle producten extra bagage ontstaat kunnen wij met het opgehaalde bedrag de transportkosten betalen.” Het overige geld gebruiken ze voor de aanschaf van menstruatiecups. “Menstruatiecups gaan veel langer mee dan gewone menstruatieproducten en zijn daardoor een duurzamere oplossing.”

Heel anders
Zelf zijn de meiden nog nooit in Marokko geweest. “Marokko lijkt me een mooi land met een rijke cultuur. Op dit moment zijn we bezig ons erover in te lezen.” Ze merken dat dingen als normen en waarden en de positie van de vrouw heel anders zijn in Marokko dan hier in Nederland. “Ik ben benieuwd of onze vooroordelen over het land en de cultuur ontkracht of bevestigd worden nadat we er zijn geweest.”

Corona
Of de reis wel doorgaat, is maar de vraag; door corona is het nog onzeker of de meiden wel echt naar Tétouan mogen reizen. “In het geval dat we zelf niet naar Marokko kunnen gaan zorgen we ervoor dat de schooltassen en menstruatieproducten alsnog op de juiste bestemming terecht komen.”