Afbeelding
Foto:

Zorgen om Franciscushof en ‘de kop van Aarle’

'Wat hebben die twee nu met elkaar te maken?', hoor ik je denken. Meer dan je op het eerste gezicht zou denken, want beiden kwamen aan de orde bij de afgelopen raadsvergadering. Onze fractie heeft toen aan B&W vragen gesteld over Franciscushof in Lieshout. Net als veel Lieshoutenaren was het ook ons opgevallen dat Franciscushof al geruime tijd voor een deel leegstaat. Dat vinden wij toch wat vreemd; zeker nu er zo’n grote behoefte bestaat aan betaalbare woonruimte. Niet alleen een grote groep ouderen, maar zeker een groot deel van onze jeugd is op zoek naar geschikte woonruimte. Nu snappen wij best wel dat Franciscushof bij de tijd moet worden gebracht en dat daar niet alles mogelijk is. Maar juist dan lijkt het ons de moeite waard te onderzoeken wat dan wél kan.

Eerder al hadden wij het college gevraagd om over deze kwestie contact op te nemen met de Zorgboog. Dat is inmiddels gebeurd, maar heel erg schiet dat niet op. Vandaar dat wij nu zelf het initiatief hebben genomen voor een brief aan de Raad van Bestuur van de Zorgboog. Daarin wordt in het kort gevraagd waarom er zoveel ruimten leeg staan en wat de toekomstplannen zijn. En uiteraard pleiten wij voor een snelle aanpak; ook met een tijdelijke oplossing zijn al mensen geholpen. We zijn erg benieuwd naar de reactie. En wanneer het nodig is denken we graag met de Zorgboog mee. Misschien komen we samen, dat wil zeggen mét de inwoners van Lieshout, tot een passende invulling voor de leegstaande ruimten van Franciscushof. Ideeën genoeg. We houden u op de hoogte!

Daarnaast is een door alle partijen gesteunde motie over ‘de kop van Aarle’ besproken. In de Commissie Ruimtelijk Domein was in november jl. een presentatie van een projectontwikkelaar over een mogelijke invulling van de recreatie in dat gebied. Dit was een uitwerking van een integrale visie die de gemeenteraad in juni 2019 had vastgesteld. Na de presentatie in de commissie hadden alle partijen al hun twijfels uitgesproken of dit wel was wat de gemeenteraad bedoeld had. Dat was dus niet het geval en door de motie werd dat ook uitgesproken en werd de door het college gevraagde duidelijkheid gegeven. Nu kunnen we dus verder gaan met de natuurontwikkeling, die ‘de kop van Aarle’ als rust- en verblijfsgebied voor mens en dier zal versterken.

Fractie De Werkgroep