Afbeelding
Foto: Joost Duppen

‘Het gaat om kennen en gekend worden in de wijk’

Algemeen

Beek en Donk - Soms heb je van die berichten die ineens ‘viral’ gaan. Online wordt het bericht opgepikt en krijgen veel meer mensen het onder ogen dan verwacht. Dat gebeurde dit jaar ook met het verhaal van de nieuwe wijkagente van Beek en Donk, Lieke van Leeuwe. DeMooiLaarbeekKrant blikt met haar terug, maar kijkt ook naar de toekomst.

Lieke begon op 1 maart als de nieuwe wijkagente van Beek en Donk, naast Marianne van Kempen. Nadat ze jaren in de regio Eindhoven werkte, wilde ze een nieuwe stap maken binnen het korps. “Ik wilde meer diepgang in mijn werk. Als wijkagent biedt het werk meer diepgang en heb je meer contact met de burgers en het netwerk er omheen”, gaf ze in mei aan, toen ze zichzelf voorstelde aan de inwoners van Laarbeek en Beek en Donk in het bijzonder. Een praatje met een plaatje, en mede dankzij dat plaatje werd het verhaal opgepikt door andere media. “Ik had echt niet verwacht dat het zoveel media-aandacht zou krijgen. Ik heb drie dagen mijn telefoon uitgehad om aan de media-aandacht te ontsnappen”, blikt ze nu terug. Het Facebook-bericht van DeMooiLaarbeekKrant bereikte meer dan 100.000 mensen. “Het doel van het verhaal werkt tot op de dag van vandaag door. Het gaat om kennen en gekend worden. Mensen herkennen me en weten ons, de wijkagenten, beter te bereiken.”

Veel woninginbraken
Inmiddels loopt ze ruim een half jaar rond in ‘haar’ Beek en Donk en heeft ze een goede indruk gekregen, van de mensen, de wijken en de problemen die er ook spelen. “Je hebt als wijkagent te maken met vele gezichten. Je zit aan tafel met diverse netwerkpartners waaronder de gemeente, Boa’s, WoCom en Veilig Thuis. Maar vooral ook met de inwoners zelf. In Beek en Donk rijzen woninginbraken momenteel de pan uit. Vandaar dat we het project ‘Witte Voetjes’ zijn gestart in samenwerking met het buurtpreventie-team. Zij zijn echt onze ogen en oren in de wijk omdat zij dagelijks, vrijwillig, actief in de wijk rondlopen. We willen middels dit project de burgers laten nadenken over wat ze zelf kunnen doen om inbraken te voorkomen. Het blijkt dat het veiligheidsgevoel dan wel goed zit, toch kunnen de inwoners nog meer maatregelen nemen waar wij ze met dit project op wijzen. Valt je iets op, meld het dan. Bel voor spoed met 112 en is het minder dringend bel 0900-8844”, drukt Lieke de mensen op het hart. “Mensen worden vaak pas alert als de inbraak al heeft plaatsgevonden.” 

Voorlichtingscampagne
Naast het stijgende aantal inbraken maakt Lieke zich ook zorgen om cyberciminaliteit zoals Whatsapp-fraude. Iedereen is zich ervan bewust en zegt ‘dit overkomt mij nooit’. Toch komt het veel vaker voor dan we denken. “Achter de schermen zijn we dan ook druk bezig met een voorlichtingscampagne voor inwoners van de Gemeente Laarbeek.”

Corona loopt niet als een rode draad door het werk van Lieke, wel speelt het mee. “Ik zit ook bij de ME en er zijn meer demonstraties en protesten. Gelukkig kunnen de huisbezoeken bij de mensen in de wijk wel doorgaan. Het is belangrijk dat ik ook echt achter de voordeur kan kijken en dat ik niet, genoodzaakt vanwege corona, zaken telefonisch af moet handelen. Ik merk dat ik meer persoonlijke aandacht kan geven aan de burgers en daar krijg ik enorm veel energie van. Afspraken met mijn ketenpartners vinden gelukkig ook doorgang. Samenwerking en goede communicatie is enorm belangrijk in mijn werk als wijkagent.”

Voldoening
De afgelopen maanden heeft Lieke goed rondgekeken in Beek en Donk en zijn haar ook echt wel zaken opgevallen. “We hebben een aantal hennepplantages kunnen sluiten, mede dankzij de meldingen van inwoners bij Meld Misdaad Anoniem. Verder is het gebruik en de verkoop van lachgas onder jongeren echt zorgwekkend. Drugsoverlast is er ook. Ik spreek wel eens jongeren en die zeggen dat het voor hen makkelijker is om aan hard- en/of softdrugs te komen dan dat ze in de supermarkt alcohol kunnen krijgen. Daar maak ik me echt zorgen om. Mijn hart ligt bij de jeugd, de jeugd heeft de toekomst. Al met al kan ik zeggen dat Beek en Donk een veelzijdig dorp is waar ik elke dag met veel voldoening mijn werk verricht.”