Gewoon in het midden!

Voor gelovigen is Kerstmis het geboortefeest van Jezus. Volgens overlevering, in een schapenstal, in het buitengebied van Bethlehem. Een piepklein dorpje in het Midden-Oosten. 

Voor òngelovigen is Kerstmis een feest van het midden. Het midden tussen lange en korte dagen, het midden tussen lange en korte tenen, het midden tussen donker en licht, het midden tussen zwart en wit, het midden tussen vorige kerst en volgende kerst …

Voor gelovigen én ongelovigen, tijd om te bezinnen, terug te blikken, tot inkeer te komen, opnieuw te beginnen, fouten toe te geven, excuses te maken. Stuk voor stuk moeilijke stappen voor een eigenwijze columnist. Gezeten bij de kerstboom, uitbuikend na een overvloedige maaltijd, nagenietend met een glas goede wijn onder handbereik, doe ik een poging:

Ik schreef in 2021 dertien columns. Elke maand één en in september twee. Hoe dom was ik in september om te denken dat ik thuis iets te vertellen had? Hoe chagrijnig was ik toen ik onterecht werd beschuldigd van onwaarachtigheid. Hoe roekeloos was het om te schrijven over ‘Verpletterende tieten’ van een collega? Hoe trots voelde ik me, toen ik eindelijk gevaccineerd was? Lees alles nog maar eens na op mijn website www.eigen-wijsheden-columns.nl. 

Kritiek is niet mijn sterkste punt. Laat staan zelfkritiek. Gaandeweg 2021 werd jullie lijst met verbeterpunten steeds langer: Teveel uitroeptekens, te korte zinnen, vloeken, godslasterlijke taal, vrouwonvriendelijk, seksueel getint, schuttingwoorden, niet waarheidsgetrouw, overdreven, geen duidelijke boodschap, te droge humor... 

Ik kan in deze kerstcolumn natuurlijk niet op alle verbeterpunten ingaan. Ik kies er een aantal uit: Teveel uitroeptekens? Je moet tegen jullie wel schreeuwen, anders lui-ste-ren jullie niet!! Korte zinnen? Anders snap-pen jullie het niet!! Overdreven? Anders ge-lo-ven jullie het niet!! De rol van mijn vrouw? Waar be-moei-en jullie je mee? Schuttingwoorden? Die horen jullie toch graag! Duidelijke boodschap? Die nemen jullie toch niet aan van mij! Ik heb hiermee jullie belangrijkste punten van kritiek weerlegd.

Ik wens jullie allemaal een zalig Kerstfeest en een vrolijk en gezond 2022!

Of ik ook nog iets doe met die kritiek van jullie? Haha, met Kerst laat ik zoiets…

Gewoon in het midden!