Oudjaarsgedachte…

Zo net voor de feestdagen heb ik, maar ook velen met mij, het gevoel om eens terug te denken. Terug te denken aan het jaar dat weer voorbij is gegaan. Wat gaat de tijd toch snel, het lijkt wel, nu ik niet meer werk en wat ouder word, dat de tijd nog sneller gaat.

Was het nu een goed jaar? Daar zal iedereen een eigen invulling aan moeten geven. Voor mijzelf was het best wel goed. Ben wel weer wat stijver geworden, en lopen gaat ook niet meer al te snel, maar het fietsen, oppassen op de kleinkinderen, zo nu een weekendje op stap, ergens gaan kaarten dat gaat gelukkig nog steeds goed.

Dat die corona is blijven hangen is gewoon niet fijn en of we er nog ooit vanaf komen dat weet ik niet, maar je leven is hierdoor wel veranderd. Niet alleen mijn leven, maar ook dat van vele medelanders. Als ik de kranten en vooral Sociale Media moet geloven zijn we er allemaal flink op achteruit gegaan. Het winkelen is nogal wat procenten duurder geworden, niet Nederlanders 'kapen al onze huizen weg' en er is door het wel of niet vaccineren een geweldige tweedeling in onze maatschappij aan het ontstaan. En dan die Rutte en de Jonge die 'bakten er ook werkelijk niets van'.

Alles bij elkaar zouden we allemaal in een flinke depressie moeten schieten als we alle berichtgeving voor waar zouden moeten aannemen. Even reëel: de boodschappen zijn inderdaad duurder geworden, de energieprijzen zijn gaan stijgen (vooral de benzine aan de tank!), jongeren kunnen inderdaad ook moeilijker aan een woning komen en corona heeft best wel veel stil gelegd. Maar hebben we het nu echt zo slecht of zijn we er dit jaar nu echt slechter van geworden? Ik weet het niet. 

Wat ik wel weet is dat het steeds makkelijk is om die schuld, als er iets niets goed gaat, bij die ander of die overheid neer te leggen. Daar zijn we best goed in. Ik zou echt geen Rutte of De Jonge willen zijn, want probeer het maar eens voor iedereen goed te doen. Nee, liever ben ik een deskundige van een praatprogramma die bewust of onbewust voor die tweedeling en de nodige onrust zorgen.

Mijn wens voor volgend jaar is dat we niet alles wat wordt gezegd blind volgen, maar dat we reëel durven kijken hoe we hier wonen en leven en dan eens denken aan die vele andere mensen die wonen in landen waar het echt niet goed is…