De juiste Toon…

Op welke manier kun je in deze roerige tijden de juiste toon treffen? C mineur is wat de klok slaat en muzikale hoge en lage C's zijn steeds minder te horen. Concertzalen en theaters zijn oorverdovend stil en enkel de echo naar het verleden klinkt. Nederland, polderland, waar zoveel tradities op dit moment op de tocht staan. Een van de tradities is de oudejaarsconference; een uitverkochte zaal met nieuwsgierige mensen die vol spanning afwachten wat een cabaretier over het jaar te melden heeft èn welke politicus weer het haasje is.

In het grijze verleden begonnen met radio-uitzendingen, was het vooral Wim Kan die de politiek voortreffelijk op de hak kon nemen. Samen met Wim Sonneveld en Toon Hermans werd hij tot de grote drie gerekend. Sonneveld met zijn mooie liedjes en Hermans die bij vlagen de clown uit kon hangen. Maar zoals het is met clowns; achter masker en schmink zit de mens die met een grappige ondertoon iets raaks kan zeggen. Uit 1980 is Toons lied 'Stiletto'. Google het maar eens.

Ik zal de mensheid niet opzettelijk verdrieten
En niet op vrouwen en op kleine kind'ren schieten
'k Heb voor niet ene mens iets agressiefs in petto
Ik steek ook niemand in z'n rug met m’n stiletto…

Nadat hij de vredelievendheid van hemzelf en zijn omgeving heeft opgehemeld komt hij op het einde met een bijzondere belofte:

…Waar alle mannen flirten met hun eigen vrouwen
En kind'ren dansen met confetti in het haar
Waar we hopen en vertrouwen
Bruggen naar de hemel bouwen
En wie zich daar niet aan houwe
Die sla'k persoonlijk in mekaar!

De hand in eigen boezem steken. Luisteren en verdraagzaam zijn. Afgelopen jaar ging dat weleens mis. Sorry familielid, vriend, collega, mede-vrijwilliger, dorpsgenoot of medemens als ik heftig reageerde in een zoveelste discussie over C. In een land waar angst regeert ben ik een grote bangerik.

Op de drempel naar 2022 zeg ik ‘sorry’ en steek de hand in eigen boezem. Maar heel stilletjes hoop ik dat ik niet de enige ben. Heb elkaar lief, zorg voor elkaar, toon begrip. ‘Denk niet wit, denk niet zwart, denk niet zwart-wit, maar in de kleur van je hart.’ Dan kunnen we hopelijk samen vanaf 2022 de juiste toon treffen.