Pomerans

Vroeger, toen je nog naar de kroeg kon zonder dat Rutte om de haverklap de horeca de nek omwrong, ging ik iedere donderdag schaken bij SCAR. Dat was toen bij Lucassen, tegenwoordig heet het Bij Van Dijk. Eerst gaf ik schaakles van zeven tot acht aan de jongeren. Daarna begon om half negen het schaken voor de niet-meer-zo-jongeren. Dat die schaakwedstrijden plaatsvonden in de kroeg was uiteraard niet de reden om tot lang na middernacht te blijven hangen. Het ging om de sport. 

In de kroeg stond ook een biljarttafel. Bij het biljarten gaat het erom met een bal de andere twee ballen te raken. Ofwel, met een mooi Frans woord, een 'carambole' te maken. De stok die je gebruikt om tegen de ballen te stoten heet de keu, van het Franse 'queue'. Het bovenste topje van de keu heet pomerans. Dat komt via het Duitse Pomeranze uit het Italiaans naar onze taal. Het woord pomerans is ontstaan uit pomo (appel) en arancia (sinaasappel). Dus dan heb je én sport, én taalles, én fruit in de kroeg. Er is geen enkele reden om de horeca nog langer dicht te houden, het zou bij wet verplicht moeten worden om in de kroeg te biljarten. 

Maar goed, ik heb makkelijk praten. Het enige dat ik hoef te doen is één column per maand schrijven en klaar is Kees. De inspiratie voor deze column kwam toen Axelle en ik in een Franstalig land op vakantie waren, en daar gingen biljarten om de tijd te doden tot het diner (avondeten, niet middageten, zie vorige column n.v.d.r.). 

Nu spreek ik een heel aardig woordje Frans, maar ter plaatse kom je er wel achter hoeveel specifieke woordenschat er komt kijken bij een eenvoudig potje biljart. Zo, dit was alweer de eerste column voor dit jaar. Ik wens u en degenen die u dierbaar zijn het allerbeste voor het nieuwe jaar, waarin we hopelijk in goede gezondheid en opperst geluk weer met volle teugen van het leven mogen genieten. 

Om dat nieuwe jaar in te zetten heb ik een boekje gemaakt van mijn columns, met daarin 20 columns die ik het beste of leukste vond. Dat lijstje is volstrekt subjectief, maar het leek me gewoon wel leuk om in papieren vorm bij u in de boekenkast te kunnen staan. Één van die boekjes geef ik weg aan een gelukkige lezer of lezeres uit Laarbeek. Als u mij laat weten waarom u mijn columns leest, maakt u kans op het boekje. Mailen kan naar gelukkignieuwjaar@mmtaaltekst.com.