Jeannette van der Sanden
Jeannette van der Sanden Foto: Joost Duppen

Meer vrouwen in de gemeenteraad

Deze week is het nieuwe kabinet geïnstalleerd met maar liefst evenveel vrouwelijke als mannelijke ministers. Hoera! Komt het dan toch goed met de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek? Nee, we zijn er nog niet. Landelijk is er wel goed nieuws, maar in de gemeenteraden blijven vrouwen sterk ondervertegenwoordigd.

In Laarbeek zijn slechts twee van de negentien gemeenteraadsleden vrouw, dat is maar net 10 procent. Daarmee blijven we ver achter op het gemiddelde van zo'n 30 procent vrouwelijke raadsleden in Nederlandse gemeenteraden. Wat al een slechte afspiegeling is van de maatschappij. Hoog tijd dus dat er iets verandert.

Waarom? Meer vrouwen in de raad betekent dat er meer aandacht is voor onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden. Mannen en vrouwen hebben namelijk andere ervaringen en kijken op een andere manier naar de maatschappij. Een betere balans tussen mannen en vrouwen in de raad heeft ook een positief effect op de besluiten die worden genomen voor onze gemeente, want een divers samengesteld team is creatiever in het vinden van oplossingen.

Partijen hebben hierin een rol. Zij maken de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen en kunnen vrouwen op verkiesbare plaatsen zetten. U als kiezer kunt het verschil maken door uw stem op een vrouw uit te brengen. Ik ben er trots op dat vrouwen goed vertegenwoordigd zijn in de top van onze kandidatenlijst. Ik zou het mooi vinden als vrouwen in Laarbeek zich na de verkiezingen beter vertegenwoordigd voelen in de lokale politiek. Ga kiezen en stem op een vrouw.

Mijn naam is Jeannette van der Sanden. Ik ben nummer 4 op de kandidatenlijst voor de PvdA Laarbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil me inzetten voor een geëmancipeerde samenleving.