Werk aan de winkel

'Lieve hemel wat worden er veel bomen gekapt in Laarbeek'. Een opmerking die we momenteel regelmatig te horen krijgen en ook weergeeft dat er flink ingegrepen wordt in het bomenbestand.

De reden dat dit gebeurt, heeft diverse oorzaken. Een belangrijke oorzaak is de droogte van drie opeenvolgende jaren (’18, ’19 en 2020). Gelukkig was 2021 weer een jaar met voldoende regenval en is het drama niet nóg groter geworden. De kans dat waterschaarste zich vaker voor zal doen is vrijwel een feit als gevolg van de klimaatontwrichting zijnde; een enorm en groeiend probleem omdat we voorlopig nog in de bla, bla, bla modus zitten.

Bomen die door minder goede groeiomstandigheden verzwakt zijn worden gevoelig voor weer andere aantastingen/ziekten. Denk daarbij onder meer aan takkensterfte, bloedingsziekte, droogtescheuren, zwammen, processierupsen en schorskevers.

Een ander vervelende oorzaak welke we in verschillende wijken zien is de slechte groeiplaats, omdat de grond waarin de bomen staan van slechte kwaliteit is waardoor verdere groei belemmerd wordt. In het verlengde hiervan noemen we het terugkerende fenomeen dat onder druk van de projectontwikkelaars in mindere tijden projecten worden uitgekleed door groen te strepen en er meer huizen voor in de plaats komen. In onze gemeente is dit in alle kernen het geval en zitten we met woonwijken waar veel te weinig ruimte is voor bomen en deze na verloop van tijd het veld moeten ruimen omdat het niet meer past.

Momenteel wordt er dus veel gekapt, een zelfde aantal bomen terug plaatsen waar nu gekapt wordt gaat vanwege de beperkte ruimte niet duurzaam lukken. Vandaar dat er veel minder bomen terug geplant gaan worden. Heel erg jammer, maar het is niet anders en dit veranderd ook niet zo snel. Aan de slecht ontwikkelde bouwprojecten (korte termijn gewin van toen) zitten we al snel 100 jaar vast.

Laten we hopen dat er buiten de kernen nog mogelijkheden zijn om bomen te planten en wellicht is er bij u in de tuin nog een beetje plek. Elke boom is er eentje en vele bomen redden een stukje van het klimaat.

Henk Heesakkers,
Beek en Donk