Afbeelding
Foto:

'Voelde direct als een jongensdroom'

Vervolg van voorpagina


Deze verbluffende resultaten is Julian in 2018 vervolgens gaan presenteren op een congres in de Verenigde Staten. Daar kwam hij zijn huidige baas tegen, die bezig was om een fokcentrum voor watervogels op te zetten in België. “Hij zocht iemand die dat wilde beheren. Ik ben twee keer op bezoek geweest en het voelde direct als een jongensdroom die uitkwam.”

Toen Julian begon was het centrum in de laatste fase van de bouw, waardoor de collectie opgezet moest worden, vijvers aangesloten moesten worden en planten geplaatst moesten worden. “We zijn toen met veel jonge vogels begonnen die nog niet geslachtsrijp waren, waardoor we nog niet veel konden fokken. In het afgelopen jaar is dat wel gelukt en dat ging beter dan gehoopt. We hebben veel soorten gefokt waar veel mensen moeite mee hebben. Daarvoor heb ik nu de Rodney Dawson Memorial Award gewonnen.” Enkele soorten die gefokt zijn, zijn harlekijneenden, brileiders, witkopeenden en de Chinese zaagbek. “Ons fokcentrum is opgezet vanuit de eenden zelf. We hebben de natuur zo goed mogelijk na proberen te bootsen, wat waarschijnlijk het succes is van de geslaagde fokresultaten. Daar zijn we dus zeker trots op.”

De prijs won Julian niet zomaar en hij heeft er afgelopen jaar dan ook hard voor moeten werken. “Tijdens het broedseizoen, dat van februari tot november duurt, kun je moeilijk een dag vrij nemen. Dan is het gewoon zeven dagen per week volle bak werken. Als het geen liefhebberij is, dan houd je het niet vol.”