Afbeelding
Foto:

Mooie stappen richting een natuurlijk Laarbeek

Mooie stappen richting een natuurlijk Laarbeek

Vorige week zagen wij in de commissievergadering de schets voor de aanleg van het natuurgebied ‘het Gulden Land’. Dit is in onze ogen een prachtige aanwinst voor Laarbeek. Het is een mooie kans voor de recreatie in de natuur. Daarnaast is het een grote stap bij het vergroten van de biodiversiteit. Met meer dan 17 hectare betreft dit de grootste uitbreiding in geschiedenis van Laarbeek. Heel veel natuur in een voor Laarbeek verantwoorde financiering. Naast de financiën is het voor De Werkgroep vooral belangrijk dat er draagvlak is voor het project. We zijn dan ook blij met dit ontwerp, waarbij goed afgestemd is. Niet alleen met het IVN, maar ook met de omwonenden, de heemkundekring, natuurplatform Helmond, ZLTO en het dorpsplatform. Het wordt genieten in dit mooie natuurgebied! 

De Werkgroep gaat voor een natuurlijk Laarbeek. We konden vorige week dan óók zonder voorbehoud instemmen met de warmtetransitie voor onze gemeente. Er is goed nagedacht over het isoleren van woningen en het drastisch verminderen van het gasgebruik. Het doet ons goed dat we als gemeente doordacht naar de toekomst kijken. Het heeft immers nogal wat gevolgen voor alle inwoners. Deze visie doet recht aan de uitgangspunten die wij in februari verwoord hebben: betaalbaarheid, betrouwbaarheid, samenwerking met inwoners, het weloverwogen zetten van stappen en maximale milieuwinst. De visie die nu geformuleerd is doet goed recht aan deze criteria. Wij hebben er alle vertrouwen in dat met deze visie in de hand, werk gemaakt wordt een verstandige, groene warmtewinning. Onze fractievoorzitter Rick van Bree merkte daarbij wel nog op dat het belangrijk is om te blijven kijken naar de betaalbaarheid van het verduurzamen van woningen, ook voor een kleine beurs. Hierbij is gelukkig ook al door de landelijke overheid geld gereserveerd.

Wij zijn blij met deze mooie stappen richting een natuurlijk Laarbeek. Komende week vindt de volgende raadsvergadering plaats. Op de agenda staan onder andere het migrantenbeleid en het ambitiedocument van de Metropoolregio Eindhoven. Vanzelfsprekend zullen wij ook deze onderwerpen beschouwen vanuit ons groene en sociale perspectief.

Rick van Bree, Jos Gruijters, René van Heugten, Nicole Otten,
Fractie De WerkGroep