Joan Briels, gefotografeerd in zijn woonkamer.
Joan Briels, gefotografeerd in zijn woonkamer. Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Joan Briels van De Werkgroep

Politiek Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15, en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 1: Joan Briels van DeWerkgroep.

Ga zitten met Joan Briels en je hoeft niet bang te zijn dat het gesprek stilvalt. De bevlogen, in Beek en Donk wonende, Briels vertelt graag zijn verhaal, de zaken waar hij mee bezig is en zijn kijk op de toekomst. Hoewel, het is natuurlijk ook de kijk van DeWerkgroep op de toekomst. De politieke partij bestaat 50 jaar en sinds 2006 is Briels partijleider en wethouder namens DeWerkgroep. Die partij groeide in 2006 van twee naar vier zetels en kwam in het college terecht. Briels werd de vooruitgeschoven pion en met zijn achtergrond was de portefeuille waar hij verantwoordelijk voor werd een logische: zorg.

“Ik was teamcoach in de jeugdzorg. Vanuit die betrokkenheid heb ik me ook ingezet voor het dorp. Veel zorgtaken zijn van de landelijke overheid teruggegeven aan gemeenten. Dan moet je zorgen dat het beleid goed georganiseerd wordt. Ik ben er trots op hoe we het in Laarbeek nu samen voor elkaar hebben”, vertelt Briels thuis aan de keukentafel. “Ik noem het ook wel goedschaligheid. Iedere opgave kent een eigen oplossing. De zorg op maat gedachte. We willen de menselijke maat vasthouden, laagdrempelig werken. We maken maximaal gebruik van de ruimte die de overheid ons geeft. En het werkt op deze manier in Laarbeek. Ik ben er trots op hoe we hier de zorg georganiseerd hebben, met name de jeugdzorg. We hebben eigen specialisten (psycholoog en orthopedagoog, red) binnengehaald. Alles met de bedoeling om ouders met kinderen zo dicht mogelijk bij huis te helpen.” 

De keukentafel waaraan Briels gepassioneerd zijn verhaal vertelt, vormt voor hem een centrale plek in zijn werk. Niet zijn eigen keukentafel, maar die van de mensen die hij bezoekt. “Het leuke van het wethouderschap is dat je ook veel bij mensen thuis op de koffie komt. Het persoonlijke contact is belangrijk en dan weet je ook wat mensen bezighoudt. Daarnaast zit ik ook in het algemeen bestuur van het MRE, Senzer, Peelgemeenten en Blink. Het werkveld is echt van regio naar de keukentafel. Die verschillende speelvelden maakt het werk leuk”, aldus Briels.

“Als je bezig kunt zijn met wat je leuk vindt, dan haal je daar juist veel energie uit”, geeft Briels aan, die namens DeWerkgroep dus al zestien jaar mee het beleid uitzet in Laarbeek. “Dat bevalt goed, het wethouderschap moet ook wel iets voor je zijn. Hier voel ik me goed, je kan echt iets betekenen voor de inwoners. En we hebben ook echt stappen gezet. Het vraagt veel energie van je, maar het geeft ook energie als je ziet dat we als gemeente vooruitgaan. Daar komt bij dat je werkt in een goed functionerend team, een mooie organisatie. We doen het echt samen.”

Naast het goed organiseren van de (jeugd)zorg vindt Briels dat ook op andere vlakken resultaat is geboekt de afgelopen jaren. “We hebben stappen gezet op basis van duurzaamheid en het groene karakter van Laarbeek staat hoog in het vaandel. Zo zijn we drukdoende met de natuurontwikkeling in Het Gulden Land. We investeren daar 2 miljoen euro, waarvan 73 procent cofinanciering is, een geweldig resultaat.” 

Briels ziet de komende jaren een belangrijke rol voor hem en zijn partij weggelegd. “Als je plezier in je werk hebt, dan wil je graag doorgaan en er is nog genoeg werk te verzetten in Laarbeek”, geeft hij aan. Uiteindelijk gaat het erom dat inwoners bij de verkiezingen hun tevredenheid laten blijken.”

Afbeelding