Goede voornemens!

Het nieuwe jaar is er al weer, daarom is het tijd om te gaan schrijven over goede voornemens.

Als ik zo op een doordeweekse dag van Mariahout naar Beek en Donk rijd met onze bakfiets, zijn de wandelaars en fietsers nauwelijks op twee handen te tellen. Het lijkt wel of er steeds meer mensen even tussenuit moeten. Daar waar iets langer geleden alleen de wandelaars en lopers van de Runnersclub actief waren, telt nu bijna elke buurtgemeenschap, KBO of vriendenclubje wel een lopers- of fietsersclub. Een prachtige en gezonde ontwikkeling.

Wat ik me afvraag is of er bij het bewegen nu veel mensen bij zijn die dit doen vanwege de goede voornemens. Zelf heb ik dat goede voornemen namelijk elk jaar, maar komt er helaas weinig van terecht.

Mijn vader heeft het gevonden; elke doordeweekse dag om 10.15 uur zet hij de televisiezender op Nederland 1 waar omroep Max 'Heel Holland in beweging' uitzendt. Ik zie niet op de wekelijkse kijkcijfers dat dit programma een echt kijkcijferkanon is, maar kan me best voorstellen dat er steeds meer mensen, vooral van iets oudere leeftijd, meedoen met dit programma.

In volgens mij een drietal sessies van vijf minuten worden op een uiterst secure wijze de meeste van je spieren getraind en het fijne is volgens mijn vader 'dat je er ook nog flink muug van wordt'.

Dan heb je ook nog de beweegtuinen in Laarbeek en de Mariahoutse trimbaan. Hier heb ik al over geschreven, de oefensessies liggen nu even stil, maar je ziet het er gewoon steeds drukker en drukker worden.

Naast bewegen is denk ik voor veel mensen gezonder of minder gaan eten een goed voornemen. De schijf van vijf zou wat dat betreft de graadmeter moeten zijn, maar daar zou wat mij betreft best een deel zes aan toegevoegd mogen worden. Dit gaat dan niet over voeding, maar gewoon over volhouden. Volhouden dat als je op 1 januari het voornemen hebt om gezonder te eten en meer te bewegen dat je dat ook doet en vooral volhoudt.

Wat zouden naast meer bewegen en gezonder eten nog andere breed gedragen voornemens kunnen zijn. Gelukkiger worden? Ja dat lijkt me wel! Maar wat is gelukkiger worden?

Een grote prijs winnen? Een onverwachte erfenis krijgen? Eindelijk na vele jaren weer wat rente krijgen op je spaarrekening?

Nee, gelukkig zijn is denk ik dat je gewoon gezond mag blijven. Dan kom je toch weer uit bij meer bewegen en gezonder eten en is de cirkel rond.

Wat is het leven toch gemakkelijk!