Martijn van Ekert
Martijn van Ekert Foto: Joost Duppen

Een toekomst voor jongeren

Een toekomst voor jongeren

Ik heb lang nagedacht over een onderwerp dat belangrijk is voor jongeren. Wat is nou het belangrijkste? Als ik eerlijk ben, weet ik dat niet precies. Onlangs bleek uit een rapport dat vijftien procent meer jongeren zelfmoord plegen dan voorheen. Een ander rapport vertelt dat jongeren de dupe zijn van een opeenstapeling van beleid, beleid waar we zelf geen controle over hadden. Dat brengt me terug bij mijn vraag: wat is belangrijk? Kan ik de komende 10 jaar een huis kopen? Woon ik over 30 jaar in Aarle-Rixtel-aan-zee? Heb ik over 7 jaar nog steeds een flexcontract? Hoeveel van mijn vrienden leven nog over 5 jaar? Hoe hoog is mijn studieschuld over 2 jaar? 

Om maar te zwijgen over bezuinigingen op de jeugdzorg, discriminatie op scholen en of jongeren überhaupt wel naar school mogen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er voor jongeren niet één belangrijkste probleem is. Ik had altijd het idee dat ik me pas als ik 30 was druk hoefde te gaan maken over hoe ik mijn leven zou gaan inrichten, maar als ik me nu niet druk maak over deze dingen, dan zijn ze nog niet opgelost als ik wel 30 ben en wel mijn leven wil inrichten. Daarom is het belangrijk dat jongeren zich gaan bemoeien met de plannen voor de toekomst.

Niet zo lang geleden zei generatie-expert Talitha Muusse dat jongeren zich steeds radicaler uiten. Daarop zeg ik: mensen gaan pas schreeuwen als er niet naar ze geluisterd wordt, dus luister alsjeblieft naar ons.

Mijn naam is Martijn van Ekert. Ik ben nummer 7 op de kandidatenlijst voor de PvdA Laarbeek bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ik wil graag een toekomst, een toekomst waarin ik een huis kan kopen, liefst niet aan zee. Een toekomst waarin jong en oud naar elkaar luistert.