In spanning wordt afgewacht op het oordeel
In spanning wordt afgewacht op het oordeel Foto: Joost Duppen

Veel belangstelling voor Kunst en Kitsch & More

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Joost Duppen

Beek en Donk - Is het kunst of is het kitsch? Op die vraag konden veel Laarbekenaren afgelopen weekend in ‘t Oude Raadhuis in Beek en Donk een antwoord krijgen van verschillende taxateurs. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. De belangstelling was groot. DeMooiLaarbeekKrant volgde zaterdag een paar bezoekers met hun schatten. 

Op het terras van ‘Knus bij Marie’ op het Heuvelplein zitten Peter en Ellis Frings. Ze hebben twee boeken, een gebloemde gebaksschaal met bijpassend bordje, en een ring bij zich. Allemaal objecten die ze graag willen laten beoordelen door de experts. We volgen het rode sprookjesboek van Grimm dat bijna uit elkaar valt. Ellis vertelt enthousiast: “Er staan veel sprookjes in waar nog niemand van gehoord heeft. Mijn favoriete verhaal erin heet: ‘De jongen die op pad ging om het griezelen te leren’. Het boek heeft veel waterschade geleden en ik wil weten of het de moeite waard is om het te laten restaureren.” Even later mogen ze - vooraf nummertje trekken, want er zijn echt veel wachtenden - aan tafel schuiven bij Jeroen Zoetmulder, de taxateur die zelf vorige week op de vrijmarkt een bijzondere, gouden broche uit 1850 kocht, voor maar 1 euro 50 en veel meer waard is. Maar dit terzijde. We gaan terug naar het sprookjesboek. Jeroen vertelt: “Het eerste waar ik altijd naar kijk, is de druk van het boek. Is het de eerste druk? We zien dat dit niet zo is. Dit is de zesde druk. Daardoor wordt het minder interessant. Dan kijk ik naar de staat van het boek en die is inderdaad slecht. Maar die platen in het boek zijn van Anton Pieck. En misschien is dit een lithografie. Daar wil ik even naar kijken …” Met ingehouden adem wachten Peter en Ellis de beoordeling af, terwijl Jeroen de loep vakkundig op de prent houdt. Na een paar seconden heeft hij het al gezien: “Nee, dit zijn geen litho’s. Ellis en Peter weten zo voldoende en laten het boek niet restaureren: “Dat is het niet waard, maar dit was wel een leuke ervaring zo.”

“Het is ook een echte” 
Tine en Maurice Spetter laten ook graag een aantal objecten taxeren. Onder hun arm en uit een tas komen een icoon, ets, zeekaart, een kristallen bokaal en een kruis - gemaakt in 1945 door familielid en kunstschilder Lode Sengers - tevoorschijn. Dit alles maakt veel boeiende verhalen los bij Jeroen Zoetmulder waar het echtpaar gefascineerd naar luistert. Maurice vertelt dat hem gezegd werd tijdens de aankoop van de icoon in Bulgarije dat die echt is. Of dat klopt? Daarover kan Jeroen kort zijn: “Het is ook een echte. Het werd gebruikt bij huisaltaartjes in de Russisch-Orthodoxe kerk. Je ziet Maria erop met kindje en drie apostelen. Ik denk dat het gemaakt is op olijfhout en dat het dateert uit 1850-1880. En dit hier - hij wijst het aan - dat zou iets van bladgoud kunnen zijn.” Terwijl Jeroen de loep erbij pakt, vertelt hij: “Als ik er nou goed naar kijk, dan komt er aan de zijkant een zwarte plek voor de dag. En dat zie je vaak bij iconen, omdat die natuurlijk vastgehouden zijn aan de zijkant. Hij is een beetje vuil, maar als je hem schoon laat maken dan wordt dat witte weer écht wit.” Wat een bijzonder verhaal. Voordat Maurice en Tine ‘t Oude Raadhuis tevreden verlaten, maken ze een afspraak met restaurator Alice van der Knokke van ‘De Restauratie Meester’. Zij heeft haar eigen atelier in ‘t Oude Raadhuis en is een van de organisatoren van deze Laarbeekse Kunst, Kitsch & More. We spreken met haar af dat we een keertje een restauratie van haar zullen volgen. En wie weet is dat deze icoon.

Tine en Maurice Spetter in gesprek met Alice van der Knokke (l)
Afbeelding