Vlnr. Ron van den Berkmortel, Monika Slaets en Joan Briels
Vlnr. Ron van den Berkmortel, Monika Slaets en Joan Briels Foto: Joost Duppen

Ron van den Berkmortel (26) met Monika Slaets en Joan Briels wethouder in nieuw college

'Kans die ik niet voorbij wil laten gaan'

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Joost Duppen

Voor het eerst in de 25-jarige geschiedenis van de gemeente Laarbeek zal een twintiger geïnstalleerd worden als wethouder. Die eer is weggelegd voor de 26-jarige Ron van den Berkmortel die namens PNL zitting zal nemen in het nieuwe gemeentebestuur, net als Monika Slaets (ABL) en Joan Briels (De Werkgroep).

Laarbeek - Dat Monika Slaets en Joan Briels terug zouden keren als wethouder, was wel duidelijk toen hun partijen ABL en De Werkgroep samen met PNL de gesprekken aangingen om een nieuwe coalitie te vormen. Slaets was de afgelopen vier jaar ook al wethouder namens haar partij ABL. Briels zit al sinds 2006 in het gemeentebestuur voor De Werkgroep en gaat op voor zijn vijfde termijn als wethouder. Ron van den Berkmortel is dus de nieuwkomer. In 2018 werd hij gekozen in de gemeenteraad en bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen stond hij op plek 2 bij PNL. Nu zet hij de stap naar het college.

"We hadden het er wel al eens over gehad. Als de verkiezingen goed zouden gaan en we komen weer in het college terecht, wie zou er dan wethouder kunnen worden?", geeft de wethouder-in-spé aan. "Het is eigenlijk vrij natuurlijk verlopen. Ik had er eigenlijk wel rekening mee gehouden dat als de kans zich ooit voor zou doen ik de stap zou willen maken, maar niet nu al. In dat opzicht is het wel verrassend. We hebben het binnen onze fractie besproken en het is fijn om te zien dat er een breed vertrouwen is." 

Recht doen aan verkiezingsuitslag
Op verzoek van ABL werd na de verkiezingen van maart bekeken of er een mogelijke coalitie gevormd zou kunnen worden met de drie grootste partijen. PNL (6), De Werkgroep (4) en ABL (4) hebben samen 14 van de 19 zetels in de Laarbeekse raad. Volgens deze partijen doet deze coalitie het meeste recht aan de verkiezingsuitslag. Een voortzetting van het oude college (De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA) was ook nog een mogelijkheid, volgens enkele partijen.

Aarle-Rixtelnaar Van den Berkmortel studeerde vorig jaar af aan Tilburg University waar hij zijn bachelor en master haalde in Public Governance. Hij werd coördinator Meldpunt Ondermijning bij de boeren en tuinders organisatie ZLTO. Een baan die hij opgeeft voor het wethouderschap. "Dat zag ik natuurlijk niet helemaal aankomen. In dat opzicht wel jammer, want het was een uitdagende baan, met mooie projecten die in de planning zaten. Van de andere kant is dit een kans die ik niet voorbij wil laten gaan. Ik wil graag de handschoen oppakken en aan de slag gaan voor Laarbeek." 

Leeftijd zegt niet alles
Met zijn 26 jaar is Van den Berkmortel een van de jongste wethouders van Nederland, maar niet de jongste. "Leeftijd zegt niet alles. Ik ben er enorm trots op dat ik met mijn 26 jaar voorgedragen wordt als wethouder. Het is goed dat de politiek verjongd, maar ook het gemeentebestuur. Wij nemen verjonging serieus en voegen de daad bij het woord. Daarnaast krijg ik natuurlijk collega's in het gemeentebestuur met de nodige ervaring en op het gemeentehuis werken hele kundige ambtenaren."

Presentatie coalitieakkoord 12 mei
Wat de daadwerkelijke plannen zijn van de nieuwe coalitie voor de komende jaren, zal pas volgende week blijken. Op donderdag 12 mei wordt het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd (waarin ook de overige partijen CDA, PvdA en Ouderen Appèl-Hart voor Laarbeek hun input hebben mogen geven) en zal duidelijk worden wat de portefeuilleverdeling van de wethouders wordt. 's Avonds is er een raadsvergadering, waarin de nieuwe wethouders zullen worden geïnstalleerd, net als de raadsleden die de plek van de nieuwe wethouders zullen overnemen. Dit zijn Ton van de Wijdeven (PNL), Jos Gruijters (De Werkgroep) en Maikel Sanders (ABL).