De dragers met het Mariabeeld onderweg naar de Mariakapel.
De dragers met het Mariabeeld onderweg naar de Mariakapel.

Processie en Vriendendag gaan goed samen bij de Blauwe schut

Algemeen

Aarle-Rixtel - Voor het Onze Lieve Vrouwe Gilde was het op zondag 1 mei een drukke dag. Ze moesten al vroeg in de ochtend uit de veren voor een plechtige viering in de kerk, waarna Maria op de sterke schouders van vier gildebroeders naar de kapel werd gedragen. 

De processie bracht hen via de Kouwenberg en de Klokstraat naar de kapel aan de Bosscheweg, waar door de vele toeschouwers werd gebeden en gezongen voor Maria. In de kapel werd nog een extra gebed gehouden voor de overleden leden van de Blauwe schut, gadegeslagen door Maria op haar troon. Hierna werd de wereldlijke en kerkelijke overheid weer begeleid naar de kerk waarna de afmars was naar het ‘Jan van Doorenpaviljoen’ nabij het Hagelkruis, waar diezelfde dag de jaarlijkse ‘Vriendendag’ werd gehouden. De Blauwe schut mag zich gelukkig prijzen met een grote vriendenclub die het gilde financieel en moreel ondersteunt. Als dank hiervoor worden deze vrienden een keer per jaar speciaal uitgenodigd om te vertoeven op het Jan van Doorenpaviljoen. 

Een mooie groep vrienden had de weg naar het gildeterrein gevonden en nam deel aan de verschieting om de titel Hagelkruiskoning. De afgaande koning, Laurens Franssen, bracht de hagelkruistrofee per kruiwagen mee. In zijn drie jaar koningschap had hij de trofee verlijmd met een hardstenen paal die niet meer te ontmantelen was. Een mooie trofee op de schoorsteenmantel of de kast? Vergeet het maar. De deelnemers zagen de hilariteit er wel van in. Uiteraard werd de wedstrijd geopend door de afgaande koning. De opvolger van Laurens werd, na een spannende strijd bij het 126ste schot, Henk Manders die erg blij was met de winst. Na een verdiende vendelgroet en felicitaties nam Henk het normaal bijbehorende kleinood, in de vorm van het hagelkruis, maar nu als een soort obelisk, in ontvangst. Henk is op donderdagavond een van de vaste bezoekers met het kaarten. Hoe het vervoer met zijn trofee is verlopen is nog niet duidelijk, maar hij was verdiend. 

Het was nog lang gezellig op het Jan van Doorenpaviljoen en men kijkt samen met de vrienden alweer uit naar de volgende etappe, het Gildeweekend op zondag 28 augustus.

Koning Kailey Gruijters met winnaar Henk Manders.