Grensoverschrijdend

Ze gaan stuk voor stuk voor de bijl. Bewezen of niet; de carrière en het huwelijk van Jeroen Rietbergen zijn aan gort, Johan Derksen kan zich niet langer verschuilen achter onschuldig gezever en Ali B. is voortaan knuffelmarokkaan af.

Grensoverschrijdend gedrag krijgt de volle aandacht. Er wordt geroepen dat de tijdgeest is veranderd, dat er niets meer gezegd of gedaan kan worden. Is dat zo? Als de weerzinwekkende onthullingen allemaal waar zijn, dan gaat het toch allemaal overduidelijk om seksueel wangedrag? Dat is altijd ontoelaatbaar. Die beerput is opengegaan omdat vrouwen in deze tijd meer gehoord worden. Dus ook letterlijk hun mond vaker open durven doen. De Harvey Weinsteintypes moeten uitgeroeid worden. Enige nuance is echter wel op zijn plaats.

Een keerzijde is namelijk dat de doorsnee leuke man, waar er gelukkig heel veel van zijn, niet goed meer weet hoe hij zich ten opzichte van een vrouw moet gedragen. Wat mag nog wel en wat niet? Die scheidslijn is lastig. Het spel tussen meisje/jongen en man/vrouw is immers te mooi om aan overdreven preutsheid ten onder te gaan. De jongen die me in het zwembad altijd probeerde in een hoekje te drijven moet stoppen. Maar eerlijk is eerlijk; heel jammer vond ik het toen ik door bouwvakkers niet meer nagefloten werd.

Het ‘sissen’ waar Marokkaanse jongeren om bekend staan; dat wil je niet horen, dat heeft iets dreigends. Terwijl dat sissen hun cultuurgebonden manier is om de aandacht van een meisje te trekken. Kan je dan zeggen: ‘je mag niet sissen naar vrouwen, maar ze wel naroepen?’

Wat ik wel weet is dat moslimjongeren die ooit op het platteland zijn komen wonen, dus op plekken zoals in Laarbeek, snel leren hoe het hier werkt. Dat meisjes zich hier veel vrijer kleden en gedragen. Hun zusjes nemen maar al te graag die Nederlandse kledingstijl over. Zouden ze terugkeren naar het land van herkomst, dan krijgen die meisjes het moeilijk. Ook al nemen ze de westerse manier van leven voor een deel mee terug, de kans is groot dat ze toch weer in een bepaald keurslijf moeten. Dat ze zo afgeschermd worden, zien de mannen daar als respect naar de vrouw toe. Dat menen ze ook oprecht, al zien wij dat echt anders.

Niettemin is respect wel precies datgene waar het om gaat in heel deze kwestie.