We slaan linksaf in de regio

We slaan linksaf in de regio

Laarbeek maakt onderdeel uit van de Brainportregio Eindhoven die wordt gevormd door 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. Deze gemeenten werken samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen aan economische vooruitgang in de regio. Als tweede economie van Nederland kan de succesvolle brainportregio bovendien rekenen op forse investeringen van de rijksoverheid. De groei van bedrijvigheid zorgt echter ook voor de nodige uitdagingen. Het vraagt om meer betaalbare woningen voor huisvesting van werknemers en talent, om extra bedrijventerreinen en om goede bereikbaarheid en voorzieningen. Juist in een tijd waarin we ook de gevolgen van klimaatverandering op moeten vangen. En natuurlijk willen we een aantrekkelijk woon- en leefklimaat blijven bieden voor de inwoners van onze regio.

Tijdens de coalitieonderhandelingen werd ons regelmatig gevraagd hoe wij als PvdA aankijken tegen deze grote opgaven. PvdA Laarbeek heeft hierop samen met andere GroenLinks en PvdA-afdelingen uit de regio een antwoord geformuleerd. Wij vinden dat grote bedrijven eerlijker moeten bijdragen aan de grote opgaven in onze regio. Dit staat in het manifest ‘Linksaf bij afslag brainport’ dat we in maart ondertekend hebben. De linkse partijen willen met de bijdragen van bedrijven een fonds oprichten om te investeren in wonen, werk, groen, voorzieningen en onderwijs. Zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en de vervuiler betaalt.

We vragen in ons manifest dat de gemeente de regie pakt om de wooncrisis tegen te gaan, maar dat grote bedrijven ook meebetalen aan woningen voor hun werknemers. Innovaties krijgen van ons ruim baan, maar daar staan harde klimaatdoelen tegenover. Grote bedrijven brengen hun uitstoot terug voor een leefbare aarde en schone lucht. Vanuit het brainportfonds kan ook geïnvesteerd worden in theaters of sportvelden om het leven voor mensen fijner te maken. We moeten onze ruimte met steeds meer mensen delen, dus we zorgen voor een fijne leefomgeving. Veel sectoren kampen met een tekort aan arbeidskrachten. Laten we door scholingsprogramma’s de talenten van onze inwoners, jong en oud, beter benutten. Wij willen dat iedereen kan meedelen in de successen. Dat inwoners en bedrijven de lusten en lasten eerlijk delen. Met de linkse samenwerking in de regio staan we sterker om ons voor deze brede welvaart in te zetten.

PvdA Laarbeek,
fractievoorzitter Linda Engels-Strijbosch