Akelig dichtbij!

Ik zit, in mijn ‘datsja’ achter in de tuin. Mijn vrouw sjouwt met gieters water. Op de radio hoor ik waar Poetin druk mee is. Met een vliegenmepper handhaaf ik mijn ‘no-fly-zone’.

Plotseling hoor ik een doordringend gepiep. Het geluid komt uit de richting van het nestkastje. Voorzichtig til ik het deksel op. Zes wijd opengesperde bekjes tel ik. Schuldbewust maak ik het kastje weer dicht. Nauwlettend volg ik vliegbewegingen. Daar komt een koolmeesje aangevlogen. Behendig vliegt het door het nauwe vlieggat naar binnen. Om er vrijwel meteen weer uit te komen. Op een tak van de boom achter in de tuin, zit nóg een koolmeesje, die herhaalt dit kunststukje. Een voorbeeldige samenwerking tussen ‘pa en ma’ koolmees.

Mijn vrouw bekijkt goedkeurend het resultaat van háár inspanningen. “Mooi?”, vraagt ze. Ik knik. “Hee, …! Deze rozenstruik staat vol knoppen!” Langzaam kom ik uit mijn stoel overeind. “Inderdaad”, zeg ik, “vol knoppen.”

“Kijk hier”…, zo gaat ze enthousiast verder. Zo lokt ze me steeds verder de tuin in. Bij iedere plant krijg ik uitleg. Bij het schuurtje, zegt ze: “Hier wil ik ook nog een bloembak.” “Nu?”, vraag ik geschrokken. “Nu”, zegt mijn vrouw. “Ik heb al haken.”

Gelaten pak ik mijn boormachine van de werkbank. Blindelings vis ik een paar pluggen uit het bakje. Ik boor twee gaatjes en bevestig de haken. Ik zet de bloembak erop. Ik ruim mijn gereedschap op en laat me weer in mijn stoel zakken.

“Karwei plat!”, zegt mijn vrouw met een knipoog. Ze schenkt me een Trappist in. Op de radio hoor ik het luchtalarm van Charkow loeien. Op dat moment maakt de bak hanggeraniums zich los van de muur. Met een doffe klap, valt hij in gruzelementen op de stoep. Er volgt een doodse stilte. Die doorbreek ik met een uiterst gewaagde kwinkslag: “Weet je het zeker? Zijn het hanggeraniums?”, vraag ik droogjes. Mijn vrouw werpt me een vernietigende blik toe. Berouwvol raap ik de geraniumplantjes bij elkaar. In de boom achter in de tuin gaan twee koolmeesjes behoorlijk hard tegen elkaar tekeer. Ook daar is iets mis gegaan. Oorlog in mijn achtertuin is nu…

Akelig dichtbij!