Afbeelding
Foto:

In memoriam

Hans Leenders, muzikaal leider Grottendorfer Blaaskapel Mariahout

In memoriam Hans Leenders

Op maandag 1 augustus zijn we opgeschrikt door het overlijden van Hans Leenders. We wisten dat hij al een tijdje ziek was, maar zijn dood kwam op het laatst toch nog snel. Hans was onze eerste trompettist en muzikaal leider. We gaan hem enorm missen, natuurlijk als muzikant maar ook als vriend. In mei 1991 was Hans een van de medeoprichters van de Grottendorfer Blaaskapel. Er ontstond een groep die nog geen muziekinstrument kon bespelen, laat staan noten lezen. Hans, die voorheen bij een blaaskapel in Heusden speelde, was de enige ervaren kracht van het stel. Een dirigent/oefenmeester werd aangezocht voor de repetities en Hans werd onze muzikaal leider tijdens optredens buiten de deur. Hij gaf leiding aan de kapel en zorgde voor muziekstukken. Als eerste trompettist was hij voor de kapelleden heel belangrijk.

Vanaf het eerste moment heeft hij in het bestuur van de Grottendorfer Blaaskapel gezeten en van 1996 tot 2000 was hij daar voorzitter van. De kapel trad regelmatig op bij activiteiten in het dorp, maar deed dat ook tijdens de wijnfeesten in Duitsland. Deze reizen organiseerde Hans altijd met veel enthousiasme. Mooie dagen hebben we beleefd in Brauneberg, Altenahr, Bingen, Erden en Wolff. In Wolff zijn we meerdere keren geweest, omdat we het daar zo naar onze zin hadden. Hans genoot daarvan. Hij liep als muzikaal leider voorop en wij volgden hem. Muziek zat in zijn genen en zeker de blaasmuziek. Hij was commissaris bij Harmonie St Caecilia, heeft een periode in het bestuur van de Onze Lieve Vrouw van Lourdesparochie gezeten en was mede initiatiefnemer tot de herbouw van de Lourdesgrot in Mariahout. Aan deze grot ontleent de kapel dan ook zijn naam.

Mede door zijn inzet voor kapel, harmonie en kerk werd hij in april 2015 verrast met een koninklijke onderscheiding. Het zal niet makkelijk voor de Grottendorfer Blaaskapel zijn om zonder hem verder te moeten gaan. We gaan hem enorm missen. Zijn leiderschap, zijn muzikale inbreng en zijn enthousiasme. Een kapel zonder Hans is eigenlijk niet denkbaar, maar we gaan het wel proberen. Het verlies is groot, vooral voor zijn vrouw Ardy, kinderen en kleinkinderen. We wensen hen dan ook heel veel sterkte toe.

Zaterdag 6 augustus zullen wij muzikaal afscheid van hem nemen.

Grottendorfer Blaaskapel