Theodoor Biemans bij het wespennest van een meter bij een meter met ruim 12.000 wespen dat in 2018 werd gevonden in Lieshout.
Theodoor Biemans bij het wespennest van een meter bij een meter met ruim 12.000 wespen dat in 2018 werd gevonden in Lieshout. Danny van Schijndel

Nóg grotere wespeninvasie op komst: ‘augustus wordt een zware maand’

Tekst: Alexander Brutsaert

Wespen zijn terug van weggeweest. Waren de geelzwarte insecten in 2021 een stuk minder oververtegenwoordigd in de natuur, nu is de situatie geheel anders. 

Laarbeek – Theodoor Biemans (Biemans Ongedierte Bestrijding) en Edwin Brouwers (Tuincentrum d’n Heikant) krijgen dagelijks telefoontjes van bewoners die contact opnemen voor wespenbestrijding. Brouwers: “Er is echt een explosie van nesten dit jaar. Moest je als ongediertebestrijding vorig jaar zo’n tien keer op pad, is dat dit jaar minstens tien keer zoveel.” 

Oorzaak wespengroei
Een milde winter en een voorlopige warme, droge zomer hebben bijgedragen aan een wespengroei. Biemans: “De verwachting is dat er een tweede generatie wespen aan zit te komen. Er komen momenteel nieuwe wespenkoninginnen bij, aangezien zij de afgelopen winter wisten te overleven.” Brouwers voegt daar nog wat aan toe: “Wat ik vooral tegenkom zijn meer nestjes in de grond. Op die plekken is het namelijk vrij koel en daar kunnen de insecten zich schuilhouden. Wespen hebben een goed instinct, ze weten wanneer er wel of geen neerslag komt. Dit jaar zijn er een stuk minder buien, waardoor deze dieren gewoon op die plekken kunnen blijven zitten.”

Hoe ga je te werk?
Zowel Biemans als Brouwers is vrij duidelijk over hoe iemand dient te handelen wanneer hij of zij een vermoeden heeft van een aanwezig wespennest. “Probeer niet zelf de nesten te verwijderen, maar schakel professionele hulp in. Iemand die verstand van deze zaken heeft, weet hoe een nest te bestrijden is, namelijk met een speciaal wespenpoeder”, vertelt Brouwers. Dit poeder spuit de bestrijder in het nest en binnen een aantal dagen is de gehele wespenpopulatie op die plek verdwenen, omdat de koningin eveneens het spul krijgt en er uiteindelijk aan overlijdt. Het bestrijden en wegwerken van een nest duurt ongeveer tien minuten. Brouwers: “Het wordt overigens een fiasco als bewoners zelf te werk gaan met een spuitbus van een bouwmarkt. De inhoud van de bus komt namelijk niet terecht in het nest.”

Biemans: “Wat mensen absoluut niet moeten doen is het dichtstoppen van kieren en gaten van een wespennest in een spouwmuur. Het lijkt dat je zo van de wespen af bent, maar het werkt averechts: de beesten vreten zich alsnog een weg naar binnen en dan kan het erg verkeerd aflopen als wespen zich snel verspreiden in een huis.”

Wellicht doorgaan tot november
In de komende weken is het gedaan met de ‘gewone’ wespen, is de verwachting. ‘Limonadewespen’, insecten die eigenlijk overal rondzwerven en stropen, zullen steeds vaker voorkomen. Er zijn, ondanks de verwachte wespenexplosie, wel mogelijkheden om de geelzwarten insecten zoveel mogelijk te bestrijden. Brouwers: “Schaaltjes met ranja en azijn, sinaasappelschillen met kruidnagel of het ophangen van wespenvallen met zoetstof zijn manieren om iets tegen de wespen te doen. Maar het wespenprobleem is niet zomaar opgelost: augustus wordt een zware maand en wellicht kan het nog doorgaan tot november, mocht het weer zacht blijven.”

Afbeelding