Afbeelding
Foto:

Dankzij ABL meer blauw op straat

Dankzij ABL meer blauw op straat

Al jaren kennen we in Laarbeek een grijze en een groene container voor de tijdelijke opslag van rest- en groenafval. Hier is iedereen inmiddels aan gewend geraakt. Geregeld kregen we bij ABL de vraag waarom Laarbeek geen blauwe containers heeft voor het oud-papier. Als bijvoorbeeld de herfst inviel en losliggend papier door de straat waaide, kwamen weer vragen hierover opborrelen. Dit gaf ons de aanleiding om via een motie in de gemeenteraad uit te laten zoeken wat de voor- en nadelen waren van een eventuele invoering van de blauwe papiercontainer in Laarbeek.

Uit een enquête onder de inwoners van Laarbeek (met ruim 2200 reacties) bleek dat 51% voorstander was van de invoering van een blauwe container. Maar er waren ook tegengeluiden, waarbij ruimtegebrek genoemd werd. Het plaatsen van een extra container is natuurlijk prima als je genoeg plek hebt, maar als je maar beperkte ruimte hebt zit je echt niet te wacht op nóg een container.

Als ABL waren we geen voorstander van een verplichte invoering van de blauwe container. Uiteindelijk is een voorstel uitgewerkt waarbij het huidige systeem behouden bleef, maar dat ieder huishouden de mogelijkheid kreeg om een blauwe container aan te schaffen. In de praktijk dus een gecombineerde ophaal van zowel containers als los papier op dezelfde vuilniswagen en dat 1x per twee weken. Een voor ABL belangrijk bijkomend voordeel was dat het werken met containers minder belastend is voor het personeel. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad unaniem met het voorstel ingestemd.

Begin dit jaar konden inwoners zich inschrijven om met een gemeentelijke korting een blauwe container te bestellen. We zijn er trots op dat bij de eerste ronde zich al ca. 2.300 huishoudens gemeld hadden! Het straatbeeld verbetert hierdoor enorm en ook het ophalen van het papier verloopt soepel. Bijkomend voordeel is dat door de grotere containers deze minder aan de straat staan en het ophalen sneller gaat.

Dit najaar volgt er een nieuwe ronde om een blauwe container met korting aan te schaffen. Maak er gebruik van!

Algemeen Belang Laarbeek