Afbeelding
Foto:

Werk genoeg, maar in een carrière moet je nog steeds investeren

Overal is personeelsschaarste. Het adagium ‘wie wil werken kan werken’ is zelden zo dicht bij de waarheid geweest in de afgelopen decennia.

Met de huidige personeelskrapte liggen de banen voor het oprapen, zou je zeggen. Ten dele is dat ook zo. Wie de prognose van het UWV over 2022 en 2023 bekijkt ziet dat de detailhandel, de zorg en de horeca bovenaan staan als het gaat om banengroei. In die sectoren kun je moeiteloos aan de slag. Maar dit zijn veelal weer niet de banen met de grootste carrièrekansen op de lange termijn, al zijn die er natuurlijk zeker. Maar er zullen weinig mensen zijn die hun hele leven willen bedienen of bezorgen. Ook de uitzendbranche is heel kansrijk, maar opnieuw: lang niet iedereen wil van tijdelijke baan naar tijdelijke baan hoppen. Maar vaste banen krijg je nog steeds niet toegeworpen. En in sectoren als cultuur en sport is het banentekort veel minder groot. Wie daar zijn carrière in zoekt zal nog steeds moeite moeten doen. Uitzendorganisatie Randstad maakte een top tien van de meest gevraagde beroepen op het moment. Daar prijken inderdaad de bezorgers en klantenservicemedewerkers bovenaan. Op de derde plaats staan, wellicht verrassend, HR specialisten. Hoewel, misschien ook weer niet zo verrassend, want in deze ingewikkelde, en overspannen markt heb je als bedrijf goede personeelsmensen nodig om mensen te vinden en te behouden voor je bedrijf. Op vier en vijf staan respectievelijk ICT- en securityspecialisten. De toename van digitaal maakt de ICT branche uitermate kansrijk als het om banen gaat, en de toename van cybercriminaliteit maakt specialisten op dat gebied noodzakelijk. Op de zesde plaats staan hoveniers. Op zeven en acht vinden we technische beroepen zoals installateurs en monteurs. De banen waarin je met je handen werkt nemen toe door vergrijzing en toenemend belang van techniek. Een goede techneut is zeer gewild. Op plaats 9 vinden we pedagogisch medewerkers. De geestelijke gezondheidszorg tenslotte sluit de top tien van Randstad af. Er liggen veel kansen voor gezondheidszorgpsychologen. 

De top tien van Randstad zegt zeker niet alles. Zo is het personeelstekort in de zorg en het onderwijs volop in het nieuws. In de techniek zijn het zeker niet alleen monteurs en installateurs, waar een tekort aan is, maar ook aan glazenwassers, stukadoors en schilders. De transportsector zoekt chauffeurs voor bussen, vrachtwagens en vorkheftrucks. De energiesector zoekt specialisten op het gebied van schone energie en isolatie. Ja, wie wil werken kan werken. Maar een carrière ligt nog steeds niet voor het oprapen. Scholing, ervaring en motivatie blijven daarvoor essentieel.