Afbeelding
Foto:

Als senior (weer) aan de slag: het kan

Als 60-plusser nog een nieuwe baan vinden? Dat was jarenlang heel moeilijk. Maar met de huidige personeelsschaarste is er wel meer kans dat je ook op latere leeftijd nog of weer aan de slag komt. Ja, leeftijdsdiscriminatie is een reëel ding, en er heerst nog steeds een vooroordeel tegen oudere werknemers: te duur, te star, vaker ziek. Het zijn vooroordelen die grotendeels onwaar zijn, maar toch moeilijk te overwinnen.

Niet concurreren
Ga je de vooroordelen nader bestuderen dan valt op dat ze eigenlijk bijna allemaal gestoeld zijn op concurrentie: de vergelijking van jongeren met ouderen. Het geheim om ze te overwinnen zit ook daarin besloten: ga niet de concurrentie aan, maar ga uit van eigen kracht en probeer die zo goed mogelijk voor het voetlicht te brengen. Oudere werknemers hebben namelijk ook voordelen. Zo heb je als 60-plusser veel werkervaring en sterke competenties. Ook staan ouderen vaak bekend om hun grote werkethos: ‘amper ziek geweest’ is geen uitzondering als je met hen praat. En niet te vergeten: vaak hebben ouderen een netwerk. Je zit al zolang in het vak, je kent mensen en mensen kennen jou.

Netwerken
Je netwerk gebruiken is een goede start als het om solliciteren gaat. Het UWV schat dat zo’n zeventig procent van de banen vergeven wordt via netwerken. Dus ga aan de slag, neem contact op met wie je kent. Het is leuker dan een brief schrijven valt ook onder de sollicitatieplicht. Het voordeel van netwerken is dat mensen sneller jou als persóón zien. En dan minder geneigd zijn op vooroordelen af te gaan.

Blijf positief en energiek
Solliciteer je wel per brief, wees je dan bewust van je sterke kanten en competenties en zet die duidelijk op je cv. Je weet immers waar je goed in bent. Je laat je ook niet meer zo makkelijk van de wijs brengen. Zorg ervoor dat je cv goed is bijgewerkt en er netjes uitziet. En wellicht kun je de vooroordelen alvast voor zijn. Star? Laat zien hoe flexibel je bent, of dat je leergierig bent. Pak nieuwe zaken op, leer. Durf te veranderen. Vaker ziek? Niemand mag je vragen naar je gezondheid. Maar als je laat zien dat je energie hebt, blijf je positief. Laat zien wat je wilt en dat je toekomstperspectief hebt. Dat is aanstekelijk. En geef niet op.