Afbeelding
Foto:

Jouw soft skills kunnen zomaar de doorslag geven bij een sollicitatie

Jouw soft skills kunnen zomaar de doorslag geven bij een sollicitatie

Opleiding. Ervaring. Kennis, kunde, het is allemaal belangrijk in je werk. Maar in het bedrijfsleven van 2022 kijken recruiters verder: ook de zogenaamde ‘soft skills’ zijn belangrijk.

Soft skills zou je kunnen definiëren als een set van persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden (Wikipedia). Denk aan zorgzaamheid, leergierigheid of assertiviteit. Soft skills maken die persoonlijke kwaliteit zichtbaar. Zorgzaamheid mondt uit in aandacht geven of goed kunnen luisteren. Wie leergierig is kan vaak analyseren, doorvragen en heeft een brede belangstelling. Assertiviteit maakt dat je grenzen kunt bewaken en nee kunt zeggen.

Praktisch
Je zou kunnen zeggen dat de soft skills je persoonlijke eigenschappen praktisch maakt. Een andere rode draad is dat soft skills vrijwel altijd met mensen te maken hebben. Het gaat over communicatie en de omgang met anderen. Ze kunnen elkaar daarom ook versterken. Soft skills zijn minder tastbaar dan ‘hard skills’. Je kunt programmeren, of je kunt het niet. Je hebt technisch inzicht, of niet. Soft skills zijn vaak meer een spectrum. Je kunt het in een bepaalde mate en daarmee zijn ze lastiger meetbaar. Toch zijn ze belangrijk. Soft skills bepalen bijvoorbeeld in hoge mate of je in een team past. Niet alleen vanwege je vermogen tot samenwerking, maar ook welke rol je aanneemt in zo’n team. Softskills die veel gevraagd en gewaardeerd worden zijn bijvoorbeeld klantgerichtheid, resultaatgerichtheid, aanpassingsvermogen (meestal ‘flexibiliteit’ genoemd), en niet te vergeten: organisatorische vaardigheden. Maar uiteraard is dat ook afhankelijk van het bedrijf, de branche en de functie.

Onthou: jouw set van soft skills is uniek. Daar waar jouw opleiding vaak hetzelfde is als die van anderen, en je ervaring misschien vergelijkbaar, zijn het de soft skills die jou echt onderscheiden van anderen. Zo laten ze zien of je bij een bepaalde bedrijfscultuur past. Handig voor recruiters. Maar ook voor jezelf om te bepalen welke kant je op wilt. Verdiep je er dus in wat die van jou zijn, Bij gelijke geschiktheid op het gebied van opleiding en ervaring zijn het juist de soft skills die de doorslag kunnen geven bij een sollicitatie. Belangrijk is dan wel dat je die skills ook daadwerkelijk hèbt. Zoals gezegd: ze zijn moeilijk meetbaar, maar met een rollenspel of een casus komen dit soort skills er echt wel uit. Als je ze noemt, geef er dan ook een concreet voorbeeld bij. En overdrijf niet. Concentreer je op de skills die relevant zijn voor de functie. In je cv kun je ervoor kiezen om op te sommen onder en kopje ‘vaardigheden, maar wellicht is het sprekender om ze te koppelen aan je werkervaring en je profiel.

Trainen
Heb je naar jouw mening te weinig soft skills of voldoen ze voor je gevoel niet. Dan kun je ze altijd nog ontwikkelen of trainen. Dat kan een waardevolle investering zijn, want soft skills neem je je hele leven mee. Welke baan je ook kiest