Vrijheidsvuur de Peel
Vrijheidsvuur de Peel Foto: Joost Duppen

Opdat we nooit vergeten

Laarbeek - Het einde van de Tweede Wereldoorlog ligt inmiddels alweer 77 jaar achter ons. Gelukkig maar. De meeste mensen weten niet wat het is om te leven in een bezet land, ze zijn opgegroeid in vrijheid. Maar de actualiteit laat zien dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Door de oorlog in Oekraïne moesten mensen vluchten voor hun leven. In het klooster in Aarle-Rixtel worden ze opgevangen. Ook in andere delen van de wereld wordt oorlog gevoerd. Het is niet voor niets dat in Beek en Donk momenteel in Het Anker ruim 100 vluchtelingen worden opgevangen. Ze zijn niet gevlucht uit luxe. Huis en haard hebben ze achter gelaten voor een veilig bestaan.

Jaarlijks wordt daarom herdacht hoe bijzonder het is om in vrijheid te leven. 'Opdat we weten, beseffen en nooit vergeten' is het motto van Vrijheidsvuur De Peel. Dit jaar werd in Deurne het Vrijheidsvuur ontstoken, in aanwezigheid van elf gemeenten uit de Peelregio. Maandagavond werd Laarbeek daar vertegenwoordigd door burgemeester Frank van der Meijden, samen met leden van diverse Laarbeekse gildes. Zij gaven het Vrijheidsvuur door aan Vera Kuijpers van Runningteam Laarbeek. De lopers van Runningteam Laarbeek brachten het Vrijheidsvuur daarna via een tocht van zeventien kilometer naar Laarbeek, waar 's avonds bij het monument naast het gemeentehuis het vuur werd ontstoken.

Het vuur zal nu nog een week bewaard worden in de Sint- Michaëlkerk in Beek en Donk, zodat ook andere instanties, bijvoorbeeld scholen, gebruik kunnen maken van het vrijheidsvuur. Want dat is de missie van Vrijheidsvuur De Peel. Door er aandacht aan te blijven besteden, laten zien hoe bijzonder leven in vrijheid werkelijk is.

Vrijheidsvuur de Peel
Vrijheidsvuur de Peel