Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Laarbeek-app geeft uitleg bij cultuur

Kunst & Cultuur

Beek en Donk - Laarbeekers hebben de mogelijkheid een nieuwe app te gebruiken om te genieten van kunst in hun gemeente. Wethouder Monika Slaets gaf uitleg in de muziektuin.

Behalve de app was er ook nog iets tastbaars te zien in de muziektuin aan de Koppelstraat. Een kunstwerk, dat sinds 1993 bekend is in Beek en Donk als ‘De Krul’ staande voor de vroegere Rabobank, werd verplaatst naar de muziektuin. Er staan in deze tuin al diverse kunstwerken. Bekend zijn bijvoorbeeld het liggend naakt ‘Ainsi soit-elle van Maité Duval en het beeld van Harrie Swinkels van Bombeeck. Het kunstwerk, dat werd verplaatst heet eigenlijk ‘Duet’, maar werd vrijdag herdoopt in ‘Koppeltje in Duet’. Het heeft een prominente plaats gekregen voor de heemkamer en ‘kijkt uit’ op pannenkoekenhuis Pluk. Kunstenaar Martien Hendriks was aanwezig. Hij vindt het erg leuk, dat zijn kunstwerk dankzij gulle donaties weer een goede bestemming heeft gekregen, nadat het weg moest van zijn vorige standplaats.

De muziektuin wordt zo een echte cultuurtuin. Gulle gevers zijn ook richtinggevend geweest bij het ontstaan van de tuin. Zo bestonden er vroeger in Beek en Donk twee harmonieën. Die werden vooral gefinancierd door de industrie, veelal de familie Van Thiel. Deze gaven op de vraag of ze een geldelijke bijdrage wilden doen, te kennen dat dat steeds moeilijker werd. Ze wilden wel één harmonie van Beek en Donk steunen, maar geen twee verenigingen. Zo ontstond steeds meer een verbinding tussen de Donksen en de Biksen met als ultiem resultaat een tuin precies op de scheiding van Beek en Donk. Daarnaast liep vroeger een weggetje met berken erlangs, dat is vervangen door een weg, die de twee kernen koppelt, de Koppelstraat. Deze muziektuin biedt nu ook steeds meer plaats aan kunstwerken die geen directe verbinding hebben met de muziek.

De app ‘Ontdek Laarbeek’ werd door wethouder Monika gedemonstreerd en daarbij nam ze natuurlijk het nieuwe (oude) beeld Koppeltje in Duet als voorbeeld. In de app kan automatisch de info over het kunstwerk worden weergegeven. Zo legt de app bijvoorbeeld uit, dat het kunstwerk van Martien bestaat uit twee metalen stroken staal, die verstrengeld raken in elkaar, een duet vormen dus. In totaal zijn in de app de gegevens te zien van 60 kunstwerken verspreid in Laarbeek. Ook over monumentale gebouwen en natuurgebieden kunnen via de app gegevens worden bekeken.