Afbeelding

Burgemeester Mostermanslaan viert Burendag en 50-jarig bestaan

Algemeen

Lieshout - Tijdens de burendag op 24 september werd gevierd dat vijftig jaar geleden de Burg. Mostermanslaan is gesticht. Daarom werd dit feest extra feestelijk aangezet. Nestor Arno van Stiphout werd benoemd tot ‘burgemeester’ van de Laan.

Om 14.00 uur werd de jubileumviering geopend door Arno van Stiphout, sinds het begin samen met zijn vrouw Riet bewoners van deze nieuwe brede laan aan de rand van Plan-West. Arno blikte terug op een stukje geschiedenis van de eerste geasfalteerde weg in de toenmalige gemeente Lieshout. Vanwege de asfaltbedekking ook wel de Pekweg genoemd. Van meet af aan heeft Arno ingezien dat voor bewoners ‘van buiten’ die zich in een voor hun nieuw dorp vestigen sociale cohesie een belangwekkende plaats inneemt. Hij bracht en brengt mensen bij elkaar met sportwedstrijden, jubilea, carnaval, het opknappen van karweitjes en zo meer. Hij was de initiator, de gangmaker. Anderen volgden hem in zijn kielzog. Wethouder Monica Slaats die bij de opening van het jubileumfeest aanwezig was, proclameerde Arno bij deze gelegenheid tot ‘burgemeester’ van de Laan. Dit kreeg de volledige instemming van de aanwezigen. Zeer verdiend. Hij was zichtbaar vereerd.

Opvolgers, organisatie comité
In de loop van vijftig jaren verandert veel. De bewoners van het eerste uur verhuizen, ze betrekken elders appartementen, ze overlijden. En dan ontstaat behoefte aan opvolgers. Aan mensen die de formule van sociale cohesie hebben begrepen. Elkaar helpen, elkaar steunen, met elkaar feest vieren. Velen uit de Laan komen blijkbaar uit het goede warme nest en zetten de tradities voort. Dat blijkt. De bewoners hebben kunnen zien dat een betrokken organisatieteam met vereende krachten een goed feest heeft neergezet. Sport en spel voor de kinderen en volwassenen, de rit op een ponypaard, een springkussen, een uitgebreide barbecue, een kennismakingsquiz, een taartbakwedstrijd en zo meer. Het weer had aangenamer kunnen zijn, maar het heeft niet gedeerd. Tenten met verwarming waren neergezet. Vocht, kou en regen werden zo verbannen. Van 14.00 tot 00.00 uur duurde het feest, dat door zo’n zestig bewoners werd bijgewoond. Om 19.30 uur bracht harmonie Sint Caecilia een gouden muzikale hulde aan de ‘burgemeester’, en aan de jubilerende BM-laan. Maar vooral ook werd deze serenade opgedragen aan de mensen van het fantastische organisatiecomité, die de sociale formule hebben begrepen; aan een groep enthousiaste mensen, die de tradities nu al een aantal jaren voortzetten. Ze hebben de bewoners een bijzondere viering voorgeschoteld.