Willem van Osch
Willem van Osch Foto: Martien Coppens/Heemkunde 't Hof van Liessent

Heemkundekring ‘t Hof van Liessent bestaat 40 jaar

Algemeen

Lieshout - Je bent jarig. Dan krijg je cadeautjes. En trakteer je. Heemkundekring ‘t Hof van Liessent viert dit weekend het 40-jarig bestaan. Het heeft al een geweldig cadeau gekregen en trakteert de inwoners met dit geweldig historisch geschenk.

Toen was daar ineens het telefoontje van Joep Coppens (81). Henny Bevers - vanaf het eerste uur betrokken bij heemkundekring ‘t Hof van Liessent - kreeg hem aan de lijn. ‘Ik wil het archief van ons vader naar Lieshout brengen’, was kortweg de boodschap van de zoon van de in Lieshout geboren beroemde fotograaf Martien Coppens (1908 - 1986). Wat ‘t Hof van Liessent onder meer kreeg? Een grote serie (originele) portretfoto’s van Martien Coppens. Daarnaast ook een map met honderden bidprentjes. 

De portretten worden vanaf zaterdag tentoongesteld in het Dorpshuis in Lieshout, waar een speciale expositie wordt geopend. De aftrap hiervan wordt verricht door Joep Coppens. Een bijzonder moment, want Joep speelde ook een belangrijke rol bij de oprichting van ‘t Hof van Liessent. Op 28 september 1982 leidde Joep de oprichtingsvergadering in café Brokx. Hij was destijds voorzitter van de heemkunde in Deurne en gaf uitleg over wat een heemkunde voor Lieshout zou kunnen betekenen. Henny Bevers: “Mensen waren er destijds al mee bezig, maar vaak stond alles privé bij mensen thuis. Vanaf toen zijn we ons hard gaan maken om de lokale geschiedenis van Lieshout en Mariahout te behouden.” 

In de afgelopen veertig jaar heeft ‘t Hof van Liessent veel kunnen betekenen voor het in stand houden van de lokale geschiedenis. “We willen onze geschiedenis borgen. Een van de hoogtepunten is dat we nu ons eigen heemhuis hebben, waar we optimaal kunnen functioneren”, legt voorzitter Louis Doomernik uit. ‘t Hof van Liessent brengt onder meer boeken uit en houdt exposities in het Dorpshuis. Daarnaast is er voor scholen ook de mogelijkheid om les te geven in het Heemhuis. Louis: “Onze wens is om te blijven voortbestaan. Er komt nu een generatie aan die helemaal digitaal leeft. Met hen willen we in contact komen.” 

Naast de expositie die zaterdag wordt geopend, is er op zondag een bijzonder ledenvergadering bij de Koekoek, waarna het glas zal worden geheven op het 40-jarig bestaan.

Jet Cranen
Willem van de Zanden