Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Gek van… voetbalshirts

Human Interest

Deze maand vragen wij uw speciale aandacht voor een jeugdige, beginnende verzamelaar. Verzamelaar van voetbalshirts, Thomas van de Wetering uit Beek en Donk. De eerste Laarbeekse jongeling met een passie! Deze lefgozer durfde het aan, om zich als eerste jongeling aan te melden voor deze rubriek. DeMooiLaarbeekKrant hoopt dat er nog velen gaan volgen. 

Thomas van de Wetering
Lange slanke jongeling van 21 lentes. Onlangs afgestudeerd als kok. Net begonnen aan zijn nieuwe baan als kok bij Golfbaan ‘Woold’ in Asten. Betrouwbare sluitpost als keeper van ASV-6. Volgens eigen zeggen typische lijnkeeper. Krijgt de handjes van zijn teamgenoten op elkaar met spectaculaire reddingen. Hij wisselt ze echter af met afgrijselijke blunders, waardoor zijn teamgenoten hem ‘Karius’ noemen, naar de voormalige blunderkeeper van het grote Liverpool. Naast voetballen heeft Thomas nog drie ‘hobby’s’: hij is gek op zijn vriendin Nikki, houdt van schilderen en is gek van… voetbalshirts. Ongeveer in die volgorde!

De verzameling
Zijn verzameling bestaat uit 56 shirts afkomstig van over de hele wereld: Columbia, Italië, Engeland, Columbia, Tanzania, …noem maar op. “Mijn vader is mijn beste sponsor”, lacht Thomas. “Als functionaris van BrabantWater reist hij de hele wereld over om kennis over drinkwater te verspreiden. Altijd brengt hij een shirt voor mijn verzameling mee. Maar ik heb ook shirts gekocht en geruild.”

Geen speciale ruimte
Thomas woont nog thuis. Normaliter hangen alle shirts op een hangertje in de kast. Een paar shirts heeft hij ingelijst. Voor dit interview heeft Thomas de hele verzameling uitgestald op de vloer van de woonkamer. Het is een kleurrijk geheel. Thomas zegt dat hij als kind al aangetrokken werd door de fraaie kleuren van voetbalshirts. Bij elk shirt vertelt Thomas het een en ander. Zijn lievelingsshirt is een shirt van Edwin van de Sar, voormalig keeper van Ajax, Juventus, Fullham, Manchester United en het Nederlandse Elftal! “Dit gesigneerde shirt vertegenwoordigt een waarde van €300,- “, vertelt Thomas. ”Als Nikki en ik ooit een eigen huis hebben, wil ik een speciale ruimte voor mijn verzameling.”, zegt Thomas dromerig.

Dure hobby
Een aantal shirts zijn uniek, omdat ze door een bekende voetballer zijn gedragen. Andere shirts zijn uniek omdat ze gedragen werden bij een speciale gelegenheid. Of omdat er een grappige sponsor in het spel is. “Bijvoorbeeld FC Emmen, dat gesponsord wordt door een sexshop. Op de achterkant het alleszeggende rugnummer 69. “Een shirt van Cruijff of Maradonna staat héél hoog op mijn lijstje”, zucht Thomas. “Ze zijn voor mij onbetaalbaar.”

Uit de hand lopen
“Financieel dreigt mijn passie uit de hand te lopen”, vertelt Thomas openhartig.. “Mijn ouders en Nikki vinden dat ik er teveel geld uit het horeca fooienpotje in stop. Maar van de andere kant, vinden ze mijn verzameling toch ook wel weer mooi. Ik geef toe, het is ook wel heel verleidelijk met al die nieuwe shirts die je kunt kopen bij het begin van de competitie.

Diagnose
Zoals verwacht, is er ook bij Thomas sprake van een lichte afwijking. Die tic om steeds naar uitbreiding te blijven zoeken! Zijn uitspraken in dit interview doen vermoeden dat het niet bij 56 shirts zal blijven. Daarom volgt hier, op zijn verzoek, nog zo’n uitspraak: “Lezers die naar aanleiding van dit artikel geïnteresseerd zijn in mijn verzameling, of die nog een leuke uitbreiding voor me hebben liggen, kunnen contact met me opnemen: tel: 0631200487, of thomasvdwetering@outlook.com”

Afbeelding
Afbeelding