Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

Een nieuw natuurgebied in Laarbeek

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel - Met de onthulling van een ‘standbeeld’, samengesteld uit diverse gereedschappen noodzakelijk voor het onderhoud van de natuur, bekrachtigde burgemeester Frank van der Meijden de overeenkomst tussen het IVN-Laarbeek en het Onze Lieve Vrouwegilde. Een stuk akkerland van ongeveer 3400 vierkante meter werd omgetoverd tot natuurgebied.

Al in 2017 werd de principeovereenkomst tussen het gilde en IVN getekend onder het toeziend oog van toenmalig wethouder Tonny Meulensteen. Volgens Jos van den Heuvel, hoofdman van het gilde, was het de deskundigheid vanuit het IVN die er mede voor heeft gezorgd, dat het eerste natuurgebiedje inmiddels al heel volgroeid is geraakt. Onder andere is een poel gecreëerd, die ‘onderdak’ biedt aan de oeverzwaluw en ijsvogel. Om niet te veel verstoring te veroorzaken is het natuurgebied niet vrij toegankelijk voor publiek. Eventueel is het wel mogelijk om met de beheerder van het gebied een wandeling te maken. Dit kan echter alleen op afspraak. Jos bedankte in zijn toespraak de goede samenwerking met het IVN om er een mooi geheel van te maken.

Prima initiatieven
Met de gemeente en een tegemoetkoming van de provinciale Stimuleringsregeling Landschap, kortweg STILA, is het mogelijk dergelijke initiatieven werkelijkheid te laten worden. In de persoon van Martien Vinken heeft het IVN iemand gevonden, die de klappen van de zweep kent op het gebied van het inrichten van het natuurlijke landschap in Brabant. Met het overgaan van de akkerbouwgrond naar een natuurbestemming wordt de grond financieel afgewaardeerd, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Dit moet goed geregeld worden met de belanghebbenden. Steun vanuit de gemeente is ook belangrijk, want zij moeten na enige tijd, als de stimuleringsmogelijkheden van de provincie onverhoopt eindig zijn, het stokje overnemen. Maar volgens de burgemeester is dat geen probleem, want de gemeenteraad heeft het beheer en de verfraaiing van de natuur hoog in het vaandel staan. Zowel de groene als de blauwe natuur (het waterbeheer) staan er goed voor als het gaat om de aandacht van de gemeenteraad. “In deze tijd van duurzaamheid staat ook klimaatadaptatie hoog op de politieke agenda in ons groene Laarbeek”, aldus de burgemeester. “Daar horen initiatieven als deze zeker bij.”

Natuurherstel
Natuurbeheerder Gerrit Post ziet erop toe, dat de natuurgebieden goed beheerd worden en waar nodig aangepast en/of verbeterd. Zo worden er op het terrein van het IVN steeds nieuwe zaken uitgeprobeerd, zoals de samenstelling van de zaden, die zorgen voor een mooie akkerrand. Niet alleen de uiterlijke schoonheid is daarbij belangrijk, maar ook de invloed ervan op de biodiversiteit. “Dan moet je dus regelmatig ook insecten gaan vangen en zien of een bepaalde samenstelling bijdraagt tot verbetering van de leefomgeving van bepaalde groepen insecten”, vertelt Gerrit. In het gebied worden ook diverse oude fruitrassen opnieuw geïntroduceerd. In het ‘voedselbos’ op het terrein van het IVN staan diverse oude bessenrassen en andere ‘struikgebonden’ fruitsoorten. Ook staan er bomen met de Mierlose Zwarte (kers, red.) en wordt de sterappel in ere hersteld. In de reguliere fruitteelt moeten de ondernemers zich aan allerlei regels houden en mag er niet meer met lange ladders geplukt worden. “Een particulier mag dat wel en dat is voor ons gunstig.”

Al met al is het gebied een welkome aanvulling op de natuur in Laarbeek. Het grenst aan een stuk akkerland, dat ook van het Onze Lieve Vrouwegilde is. Of daar in de toekomst nog ruimte is voor uitbreiding van de natuur op deze manier? Hoofdman Jos ontkende nog bevestigde deze vraag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding