Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Door baby Julie vijf generaties familie Franke

Human Interest

Mariahout – Als vier generaties binnen een familie naast elkaar leven, dan is dat al erg bijzonder, maar in de familie Franke is er met de komst van baby Julie zelfs een vijfde generatie binnen een gezin. Samen zitten ze aan tafel. Betovergrootmoeder Maria Cooijmans-Van den Baar (98), overgrootmoeder Jeanne Franke-Cooijmans (74), opa Walter Franke (51), vader Koen Franke (24) en baby Julie Franke, die lekker ligt te slapen in de armen van mama Laila. Verliefde blikken naar de nieuwste aanwinst, want Julie is de liefste, mooiste en makkelijkste baby ter wereld.

Geknal, lichtflitsen en vuurwerk dat uiteindelijk de hele omgeving in het roze licht zette. De gender reveal party liet er maanden geleden geen misverstand over bestaan; de vijfde generatie werd een meisje. Geknal en vuurwerk was er ook bij betovergrootmoeder Maria, die in 1944 hoogzwanger in haar nachtjapon moest vluchten voor bombardementen. In verwachting van haar eerste kind woonde ze bij Sluis Vijf en omdat de brug opgeblazen werd moesten alle omwonenden in veiligheid gebracht worden. Gelukkig kwam het goed met moeder en kind en meer dan 75 jaar later kan Maria van haar achterachterkleinkind genieten. Tijden zijn veranderd, maar liefde en bewondering voor een kleintje is van alle tijden.

Mannenhuishouden
Jeanne woonde met man Willy en vier zonen van 1984 tot 1996 op het Bosven in Mariahout. In het mannenhuishouden wist Jeanne van aanpakken. Dat had ze als klein meisje al geleerd. Amper een jaar na haar geboorte, ze was de vierde, kreeg Maria een tweeling. Met zes kinderen onder de vier jaar was het eind jaren veertig aanpakken. Gelukkig staken buren, kennissen en familieleden de handen mee uit de mouwen. In die tijd was het verzorgen van kinderen iets voor moeders en vrouwen. Tegenwoordig zijn vaders net zo belangrijk en heeft Koen bij de geboorte van zijn dochter vijftien weken kraam- en ouderschapsverlof kunnen regelen. “Toen de kraamverzorgster kwam werd ik dan ook meteen aan het werk gezet”, lacht Koen. “Het eerste wat ik leerde was hoe ik de luier moest verschonen. Laila mocht lekker uitrusten en ik kreeg allerlei klusjes.” Laila woont met Koen, zijn zus Madelon en schoonvader Walter samen op het Bosven. Van een mannenhuishouden is nu helemaal geen sprake meer, de dames zijn in de meerderheid. Opa Walter vindt het heerlijk dat er een baby in huis is. “Als ik naar binnen loop ga ik even kijken hoe het met Julie is”, glundert hij. “Het is zo prachtig om zo’n kleintje te zien groeien.” Vier generaties aan het woord, want Julie ligt lekker te slapen en laat zich niet horen. Met recht een makkelijke baby.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding