Salonorkest Prelude
Salonorkest Prelude

Opening buitenschaakbord bij Zonnetij in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - In Aarle-Rixtel wordt op zondag 30 oktober een nieuw buitenschaakbord in gebruik genomen. Op het terrein van appartementencomplex Zonnetij is een buitenschaakbord gerealiseerd. Schaakgroep Trefschaak organiseert op die dag een feestelijke opening van 14.00 tot 18.00 uur. Dit festijn wordt muzikaal opgeluisterd door twee orkesten uit Aarle-Rixtel.

In juli 2021 kwamen de eerste deelnemers bij elkaar in De Buurtkamer van wooncomplex Zonnetij om een schaakgroep te vormen. Met vijf personen werd een bescheiden begin gemaakt. Inmiddels is de groep gegroeid naar zeventien personen, onder wie drie leden van SCAR (Schaakclub Aarle-Rixtel). Omdat de Buurtkamer na verloop van tijd de naam ’t Trefpunt kreeg, werd de naam Schaakgroep Trefschaak gekozen. Er wordt dinsdagsmiddags vanaf 14.00 uur geschaakt. Deelnemers zijn bewoners van Zonnetij, maar ook inwoners uit de kerkdorpen van Laarbeek en uit Helmond. Er zijn vier vrouwen bij die de degens kruisen met de mannen en dat regelmatig met succes doen. De leeftijd van de deelnemers varieert van 55 tot 86 jaar. Er wordt overwegend binnen gespeeld, maar de gemeente Laarbeek heeft het initiatief genomen om een buitenbord te realiseren.

Voor het opbergen van de grote schaakstukken, afkomstig van SCAR, is een lichtmetalen kist aangeschaft. Om het geheel te financieren is geldelijke steun ontvangen van Platform Aarle-Rixtel, gemeente Laarbeek en Stichting Steun Welzijnszorg. Op zondag 30 oktober wordt een feestelijke middag gehouden van 14.00 uur tot 18.00 uur. Er zal binnen en buiten worden geschaakt en er zijn simultaanwedstrijden voor kinderen. Twee orkesten luisteren het geheel op. Muziekgroep Binderin brengt eigenwijze Brabantse folk, vrolijke feestmuziek en fraaie luisterliederen. Salonorkest Prelude speelt een afwisselend repertoire van licht klassiek, zigeunermuziek, klezmer, jazz en populaire liedjes. De entree is gratis.