Wattes?

Inmiddels schrijf ik in deze column al een tijdje over mijn leven als student, over de stad waarin ik nu woon, mijn huis waar zo nu en dan iets mis mee is en hoe mijn kookkunsten zich langzaam maar zeker aan het ontwikkelen zijn. Echter bedacht ik mij laatst dat ik nog geen column heb gewijd aan wát ik nou eigenlijk studeer. 

Daarom zal ik bij deze mijn studie gaan uitleggen aan de hand van hoe een gemiddeld gesprek over dit onderwerp nou eigenlijk verloopt. Persoon: “Oké, dus je studeert nog. Wat studeer je?” Ik: “Ik studeer Liberal Arts & Sciences.” Persoon: “Sorry, dat moet je even herhalen,” of “Wattes?” of “Dat ken ik niet” of “Ah, dus je doet iets met kunst?” Eerst wist ik niet zo goed hoe ik moest uitleggen wat ik dan studeerde, maar inmiddels heb ik er een heel kort door de bocht antwoord voor gevonden, namelijk dat ik zelf mijn vakken mag kiezen en zo mijn eigen bachelor kan samenstellen. Eigenlijk studeer ik van alles. Op de kunstvraag antwoord ik dan meestal ook: “Daar zou ik voor kunnen kiezen.”

Dus wat houdt Liberal Arts & Sciences nou eigenlijk in? Wat het voor mij inhoudt is dat ik kan leren over alle dingen waarin ik geïnteresseerd in ben. Ik dacht namelijk eerst altijd dat ik sociologie wilde studeren. Andere studies vond ik ook leuk en interessant, maar ik dacht, ik kan daar altijd nog een minor in gaan doen. Tot ik op een dag een gesprek had met de decaan en we alle dingen die ik belangrijk vond in een studie op een rijtje gingen zetten. Door af te vinken welke opleidingen nou allemaal aan die eisen voldeden, kwamen we erachter dat deze studie eigenlijk alles in zich had. Vervolgens las ik de brochures over de opleiding door en bezocht ik online open dagen van Maastricht en Rotterdam. 

Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat deze studie perfect bij mij past. Ik heb namelijk hele brede interesses en ben nieuwsgierig naar heel veel onderwerpen. Door deze studie kan ik tegelijkertijd over geschiedenis, politiek en sociologie leren. Als het me eens leuk lijkt om iets totaal anders te volgen, dan kan dat ook. Zo doe ik momenteel een poging om wat meer van programmeren te begrijpen. Een ander leuk aspect vind ik dat ik nu eindelijk mijn feministische standpunten kan onderbouwen met academische bronnen. En hoewel ik nu tijdens mijn tentamenweek alleen maar kan denken ‘help!’, ben ik eigenlijk vooral dankbaar dat ik deze opleiding kan volgen. Het is een goed begin van mijn droom om later de journalistiek in te gaan.